Звітність операторів про покриття та проникнення інтернету стане публічною

Прес-офіс
23 вересня 2020, 11:33
  Перегляди 4559

Офіційні дані про покриття інтернетом та кількість абонентів операторів мають бути доступні усім.

Постанову про це, за ініціативою Мінцифри, ухвалив сьогодні Уряд. Відтепер регулятор ринку телекомунікацій — НКРЗІ — має оприлюднювати у форматі відкритих даних інформацію про інтернет-покриття та проникнення в розрізі кожного населеного пункту. 

Чому це потрібно?

Наразі в Україні не існує жодного офіційного джерела інформації щодо діяльності операторів і провайдерів у конкретному населеному пункті, кількості абонентів тощо. Натомість ця інформація потрібна всім групам стейкхолдерів:

  • громадянам: якщо в певній локації необхідно визначити провайдера, який матиме змогу задовольнити потреби користувача (наприклад, якщо необхідно споживати велику кількість контенту, то потрібно обирати провайдера, який надає послуги з використанням технології FTTx або xPON);
  • провайдерам або операторам: для визначення локацій, де розгортання мереж є економічно обґрунтованим;
  • державі:  для планування бюджетного фінансування покриття швидкісним інтернетом у населених пунктах, де його немає.

Доступ до офіційних даних про покриття та проникнення інтернету мінімізує ризики зловживань при використанні державних та місцевих коштів. Адже відомі випадки подвійного фінансування підключення до інтернету публічним коштом закладів державної та/або комунальної форм власності.  

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт