Які фактори стримують розвиток web3-індустрії — результати дослідження «WEB3 для України: діалог зі засновниками»

  Перегляди 490

Web3 — це новий сектор глобальної цифрової економіки, який має значний потенціал для технологічного й економічного розвитку України та післявоєнного відновлення. 

Щоб визначити основні проблеми та перспективи розвитку web3-галузі в Україні, Мінцифра спільно з Громадською спілкою «Віртуальні активи 2030» ініціювала дослідження «Web3 для України: діалог із засновниками», у якому взяли участь 50 українських web3-підприємців. Результати дослідження будуть враховані під час формування та реалізації державної політики в галузі цифрової економіки, цифрових інновацій і технологій в Україні. Ці зміни допоможуть створити сприятливі умови для бізнесу, щоб він міг стабільно працювати та розвиватися.

«В умовах війни стратегічно важливо розвивати нові галузі цифрової економіки. Web3-індустрія може стати потужним драйвером технологічного та економічного розвитку країни та посилити лідерство України у сфері цифровізації. Цим дослідженням ми визначили основні фактори, які стримують роботу web3-сектору. Щоб подолати негативні наслідки регуляторної невизначеності, ми разом з депутатами та представниками бізнесу розробили проєкт профільного законодавства про віртуальні активи № 10225-1, який допоможе створити для web3-бізнесу необхідні умови для його стабільної роботи й розвитку в нашій країні», — наголосив заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ Олександр Борняков.

За даними аналізу, розвиток web3-індустрії в Україні стримують такі фактори:

  • регуляторна невизначеність, що змушує web3-стартапи реєструвати свій бізнес за межами України;
  • відсутність доступу до банківських послуг, валютні та гривневі обмеження, введені через воєнний стан, ускладнили web3-компаніям виконання фінансових зобов’язань перед контрагентами;
  • передчасне впровадження в українське законодавство про віртуальні активи положень європейського регламенту Markets in Crypto-Assets (MiCA) загрожує міграцією web3-стартапів в інші країни.

«Засновники web3-бізнесів мають унікальні інсайти та досвід роботи в цій сфері. Вони створюють інноваційні рішення та встановлюють нові стандарти в новій галузі. Наш звіт ґрунтується на їхній експертизі та сприятиме визначенню ключових потреб для розвитку web3-економіки в Україні», — сказав директор Громадської спілки «Віртуальні Активи 2030», керівник проєкту Web3 Institute Максим Семенчук.

Ознайомитися зі звітом можна за посиланням: https://curly.click/r/a8ae

Дослідження «Web3 для України: діалог зі засновниками» ініціювала Мінцифра спільно з Громадською спілкою «Віртуальні активи 2030» у межах проєкту Web3 Institute. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт