Як відкриті дані допоможуть рятувати історичні будівлі просто з телефону

  Перегляди 896

Команда Мінцифри продовжує розвивати сферу відкритих даних. Open data допомагають не тільки контролювати владу та викривати корупційні схеми. Вони надають безмежні можливості для створення зручних і корисних сервісів, які допомагають вирішувати будь-які життєві ситуації. Навіть рятувати важливі для міста історичні споруди. 

ГО Мапа Реновації, яка займається збереженням архітектурної спадщини Києва. запустила Telegram-бот. Він дозволить киянам швидко зреагувати на демонтаж історичних будинків та боротися з незаконними забудовами. Завдяки боту, щоб дізнатися про незаконність будівництва, треба лише зробити декілька кліків у телефоні.

У чатботі можна:

  • перевірити дозвільну документацію на будівництво
  • дізнатися про договори оренди чи актуальні рішення Київської міської ради
  • моніторити стан та дозволи по будівлі — бот повідомлятиме, якщо раптом зміниться цільове призначення ділянки чи забудовник отримає дозвіл на проведення демонтажних робіт
  • знайти будівлю на інтерактивній мапі та інформацію про неї 
  • додати в базу Мапи Реновації будівлю, яка опинилась у небезпеці

За допомогою бота вже зібрано локації та фото 200 закинутих будівель Подолу. Додаючи ваші фото й спостереження в бот, ви не тільки дізнаєтеся більше про місто, а й допомагаєте захистити архітектурну спадщину від руйнації. 

Бот створено Софією Балушкою та Сергієм Євтуховим у межах проєкту «На пошуки закинутого Подолу», що реалізується ГО «Мапа Реновації» у межах «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фонд Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт