Як відкриті дані допомагають зменшити корупцію при перевірках бізнесу — дослідження Мінцифри

  Перегляди 865

Щороку органи державного нагляду призначають 150-215 тисяч планових і внепланових перевірок. Відкриті дані допомагають підвищити прозорість та вдосконалити діяльність органів державного контролю. А також дозволяють підприємцям дізнатися та вчасно підготуватися до держінспекцій. В Україні дослідили, як саме відкриття даних впливає на зменшення корупції при перевірках бізнесу. 

Дослідження презентували Мінцифра та проєкт USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

В Україні існують близько 80 сфер державного нагляду. Серед яких, наприклад, перевірки щодо дотримання умов техногенної та пожежної безпеки або законодавства про працю чи податковий контроль.

На основі відкритих даних створюють зручні сервіси, які полегшують пошук інформації. Зокрема щодо планів та умов їх проведення, результатів перевірок на подібних підприємствах тощо. 

Наприклад, Інспекційний портал та сервіс inspect.in.ua, що використовують відкриті дані про перевірки, допомагають підприємцям завчасно дізнатися, коли відбуватимуться державні інспекції їхнього бізнесу. Це дає змогу виявляти системні проблеми з прозорістю державних структур, що здійснюють перевірки, та можливі корупційні схеми. А державні органи можуть відслідковувати порушення у звітах інспекторів. 

Використання відкритих даних також дає змогу автоматизувати процеси органів держнагляду. Це допомагає уникати неточностей під час формування планів перевірок, швидше планувати робочі процеси, готувати відповіді чи реагувати на скарги тощо.

Для оцінювання ризиків співробітництва з контрагентами корисні сервіси Contr Agent, YouControl, Опендатабот, Vkursi.pro, Legat.by. Підприємці можуть дослідити надійність потенційних контрагентів, проаналізувавши відкриті дані про результати проведених у них перевірок, та дізнатися, чи були виявлені порушення.

А SaveEcoBot у зручному вигляді надає доступ до планів екологічних перевірок. Також сервіс містить опцію подачі скарг для ініціювання нових перевірок у разі порушення екологічних норм. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт