Як відбувається діджиталізація в територіальних громадах: фінальний захід програми «Акселератор цифрової стійкості «Громада 4.0»

  Перегляди 511

17 жовтня відбулася фінальна подія програми «Акселератор цифрової стійкості «Громада 4.0», під час якої лідери цифрового руху обговорили прискорення процесів діджиталізації в територіальних громадах.

Упродовж повномасштабної війни громади України підтримують сталий розвиток та ефективне самоврядування. Один із чинників такої стійкості — активне впровадження діджитал-технологій. Підтримання процесів цифровізації залишилося пріоритетним завданням муніципалітетів, адже безпосередньо впливає на розвиток усієї країни.

«Наша ціль — мати цифрового лідера в кожній громаді. Це людина, яка має бажання розвивати й розвиватися, робитиме громаду стійкою до викликів часу, привабливою для інвестицій, а також працюватиме над розвитком цифрової грамотності в громадах. Це потрібно для того, щоб будувати країну майбутнього, сучасну й технологічну, у якій кожний українець буде в центрі всіх послуг», — підкреслює заступник Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Державні інституції, громадські організації та бізнес розвивають ініціативи для підтримки лідерів цифрової трансформації. Для імплементації таких ініціатив міжнародна організація SocialBoost за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми «U-LEAD з Європою» запустила програму «Акселератор цифрової стійкості «Громада 4.0».

«Разом із Міністерством цифрової трансформації, Міністерством відновлення та SocialBoost ми поставили три основні цілі, — каже Мар’яна Семенишин, керівниця команди у відділі сталого розвитку «Програми U-LEAD з Європою». — По-перше, покращити цифрові навички фахівців, щоб у кожній громаді була команда, яка може втілювати цифрові проєкти в життя. По-друге, підготувати концепції проєктів цифрової трансформації, які допоможуть громадам просувати відновлення, модернізацію на місцях. По-третє, створити спільноту однодумців, які зможуть просувати ідеї цифрової трансформації».

Програма «Громада 4.0», яка стартувала в березні 2023 року, передбачала сім місяців активної роботи представників органів місцевого самоврядування над концепціями проєктів цифрової трансформації. З 291 поданої заявки було відібрано 52 громади для участі в програмі. 

«Для нас важливим сигналом є те, що кожна п’ята громада в Україні виявила бажання брати участь у програмі. Попри війну українці й українки демонструють готовність  навчатися, а їхні ідеї втілюються в інструменти, які покращують якість життя співгромадян і співгромадянок. Ми радо підтримуємо таку ініціативність, адже не вперше пересвідчуємося в ефективності цифрових рішень», — зазначила Тетяна Приходько, аналітикиня спільних проєктів Мінцифри та Фонду Східна Європа.

Під час заходу громади представили свої цифрові рішення для оптимізації муніципального управління, підвищення кібербезпеки та інших важливих аспектів роботи муніципалітетів. Експертну оцінку проєктам давали Василь Задворний, ІТ-консультант, Product Manager ex-CEO Prozorro, Микола Скиба, експерт із питань освіти й компетенцій майбутнього Українського інституту майбутнього, експерт у програмі ЄС із питань креативних індустрій, Сергій Горблюк, державний експерт директорату розвитку Національної програми інформатизації Міністерства цифрової трансформації України.

Усього проєкти цифрової трансформації презентувала 21 команда:

  • Гайворонська громада, Кіровоградська область — чатбот «Мандруй Гайворонщиною», який допоможе мешканцям і туристам знайти всю необхідну інформацію для комфортної подорожі.
  • Таращанська громада, Київська область — цифровий реєстр земельних ділянок громади з інвестиційними паспортами вільних ділянок.
  • Володарська громада, Київська область — універсальна онлайн-платформа для зручних та доступних публічних послуг.
  • Березнянська громада, Чернігівська область — система е-документообігу, яка забезпечить сучасну маршрутизацію та прозору роботу з документами.
  • Горохівська громада, Волинська область — єдина платформа для організації та управління освітнім процесом закладів освіти України «SMART школа».
  • Бориславська громада, Львівська область — інтерактивна інвестиційна карта громади для автоматизації управлінської діяльності.
  • Бобровицька громада, Чернігівська область — система поіменного електронного голосування для автоматизації роботи міської ради в процесі підготовки та проведення засідань сесій.
  • Кельменецька громада, Чернівецька область — система електронного документообігу, що використовує цифрові технології для створення, обробки, зберігання, передачі та управління документами.
  • Рогатинська громада, Івано-Франківська область — мобільна цифрова громада, що передбачає створення ЦНАПу, впровадження телемедицини та розвиток культурно-просвітницьких хабів.
  • Герцаївська громада, Чернівецька область — мультифункціональний громадський простір та онлайн-платформа для молоді, вимушених переселенців та колишніх військових.
  • Липоводолинська громада, Сумська область — інтерактивна інвестиційна карта з інформацією про інвестиційний, інфраструктурний та ресурсний потенціал громади.
  • Лозуватська громада, Дніпропетровська область — панель керівника громади з публічною інформацією для команди сільської ради та зовнішніх користувачів.
  • Шабівська громада, Одеська область — електронна система «Шабо в цифрі» з найактуальнішими послугами для громадян, бізнесу та взаємодії між працівниками ОМС.
  • Світловодська громада, Кіровоградська область — інтеграція проєкту електронного документообігу в органи місцевого самоврядування грома.
  • Гірська громада, Київська область — ГеоХаб — мультифункціональний інструмент управління громадою та взаємодії з мешканцями, який допоможе здійснювати більш ефективне управління громадою.
  • Синевирська громада, Закарпатська область — туристичний вебресурс «Майстер відпочинку» із сервісом плануванням відпочинку.
  • Уланівська громада, Вінницька область — проєкт розитку мережі віддалених робочих місць ЦНАПу.
  • Коблівська громада, Миколаївська область — мобільний застосунок «Курорти Коблеве» з інформацією про туристичні місця, події, транспорт, проживання.
  • Кіптівська громада, Чернігівська область — автоматизація управлінської діяльності та систем управління ресурсами громади.
  • Менська громада, Чернігівська область — «Цифровий щит», який захищатиме від кіберзагроз е-ресурси органу місцевого самоврядування громади.
  • Шепетівська громада, Хмельницька область — вдосконалення матеріально-технічного забезпечення адміністраторів ЦНАПу та впровадження автоматизованої електронної черги.

Програма «Акселератор цифрової стійкості Громада 4.0» реалізується міжнародною організацією SocialBoost за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми «U-LEAD з Європою».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт