Як цифровізація знищує корупцію: Михайло Федоров розповів про побудову прозорих процесів та запуск послуг, у яких відсутній людський фактор

  Перегляди 532

Уже рік команда Мінцифри спільно з НАЗК, а також іншими міністерствами та органами влади реалізовує Державну антикорупційну програму на 2023–2025 роки. Про результати роботи Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів під час заходу НАЗК «Доброчесність — майбутнє української державності».

«Багато проєктів можна реалізувати завдяки цифровізації, виключивши чиновника з процесу. Бо найкраща послуга — це послуга, де взагалі відсутній людський фактор. Наприклад, сервіс з реєстрації ФОП у Дії повністю автоматичний. Можна покращувати якість даних у державних реєстрах і поступово перейти до повної автоматизації. Є послуги або проєкти, де неможливо швидко зробити автоматизацію й потрібно змінювати насамперед політику. Але фундамент — прозорі цілі керівника й менеджменту в установі, як вони реагують на виклики і як упроваджують антикорупційні принципи», — зазначив Михайло Федоров

У межах програми Мінцифра відповідає за 6 цифрових проєктів. Під час виступу Михайло Федоров розповів про кожен з них. Зокрема, про роботу команди Мінцифри над комплексною послугою е-Підприємець у Дії, яка об’єднає 12 сервісів для бізнесу. Замість походу до держустанови, де можуть вимагати хабар, достатньо буде заповнити одну заяву онлайн. Уряд уже підтримав рішення про запуск послуги. У роботі також — запровадження інструмента підготовки й проведення публічних закупівель у сфері інформатизації. А також покращення послуг для юридичних осіб у Дії, зокрема, автоматизація перевірки відомостей про кінцевого бенефіціара.

Крім того, Мінцифра продовжує розвивати Дію, запускати нові послуги та цифровізувати  різні сфери життя держави. Адже цифровізація робить процеси прозорими й мінімізує контакти людей з чиновниками. Антикорупційний та економічний ефект від цифровізації лише за 2021 рік становить понад 15 млрд грн. 

Більше ніж 11 млрд гривень Україна зекономила завдяки цифровій трансформації будівництва. Серед послуг з найбільшим економічним ефектом — сервіси для ФОП. Завдяки їм держава зберегла більше ніж 267 млн гривень. Значний антикорупційний ефект також принесла комплексна послуга для батьків немовлят єМалятко — 35 млн гривень.

Один із головних напрямів роботи Мінцифри — прозора відбудова. Саме тому запустили послугу єВідновлення, завдяки якій українці можуть отримати компенсацію за пошкоджене майно. А потім використати ці кошти на ремонт. Важливий складник послуги — система антифрод. Отримані гроші можна витратити лише в компаніях-партнерах програми. Це дає змогу уникнути маніпуляцій та зловживань. Кожна гривня використовується за призначенням — на будівельні товари та послуги.

Серед топпріоритетів на наступний рік — цифровізація відбудови. Завдяки Реєстру зруйнованого майна всі процеси відбуватимуться максимально прозоро. Також у роботі запуск розмитнення в Дії. Послуга буде автоматичною, тож повністю виключатиме людський фактор. Ще серед пріоритетів — упровадження еАкцизу та автоматизація послуг для моряків.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт