Як аналітична система Gidno.Estate допоможе подолати корупцію за допомогою відкритих даних

  Перегляди 1811

Понад 15 тисяч об'єктів державного майна станом на початок 2021 року перебувають в оренді. Це тисячі гектарів землі та сотні цілісних майнових комплексів, орендна плата від яких наповнює державний бюджет. Управління цими об'єктами несе в собі багато корупційних ризиків.

Нова аналітична система Gidno.Estate допоможе виявляти корупційні ризики під час надання державного майна в оренду. Інструмент використовує відкриті дані Фонду державного майна та інших реєстрів, які доступні на Єдиному вебпорталі відкритих даних, та містить інформацію про понад 30 тисяч договорів з 2017 року, укладених за неконкурентними процедурами.

Завдяки Gidno.Estate інформація про оренду державного майна стає доступнішою для всіх — від журналістів до громадських активістів та держслужбовців. Система допомагає визначати ефективність оренди в розрізі областей, галузей, конкретних балансоутримувачів тощо. Проєкт пояснює, які ризики існують у сфері оренди держмайна, фільтрує всі укладені договори та допомагає зручно згенерувати основу для звернення у відповідні органи. 

Крім того, інструмент містить відкритий API, тому кожен може легко інтегрувати інформацію з системи у свої продукти.

Реалізувала проєкт ГО Gidno за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» і сприяння Міністерства цифрової трансформації України в межах конкурсу малих грантів для громадянського суспільства Opendatago → https://grants-competition.data.gov.ua.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт