Відкриті дані — можливість легко моніторити державні видатки

  Перегляди 1343

Відкриті дані — це інформація, яку мають публікувати державні органи у відкритому для всіх громадян доступі та машиночитному форматі на Єдиному державному порталі відкритих даних.
Вони допомагають знайти відповіді на багато запитань: куди йдуть кошти платників податків, що купують школи бюджетним коштом, на що витрачають гроші з бюджету на COVID-19, як сплачують податки в Україні тощо. У сфері фінансів такі дані оприлюднюють Міністерство фінансів, Міністерство економіки, Державна податкова служба, Державна казначейська служба та низка інших органів.

Мінцифра та представники проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» дослідили антикорупційний та соціальний вплив відкриття державних даних у сфері фінансової прозорості.

Що можна робити, маючи доступ до відкритих даних і сервісів на їх основі у сфері фінансів?

Моніторити витрати бюджетних коштів. На Державному вебпорталі бюджету для громадян та Єдиному вебпорталі використання публічних коштів можна розібратися в бюджеті, дізнатися, на що витрачають державні кошти, та порівняти бюджет свого міста з іншими містами. Також контролювати бюджетні витрати допоможе сервіс 007.org.ua та мапа «Що купує твоя школа». А через портал «StateWatch», Карту коронавірусних закупівель та чатбот «Медсестра Іванка» можна перевірити витрати бюджетних коштів на COVID-19. Вони допоможуть слідкувати за бюджетними витратами, виявляти факти зловживань, робити дослідження щодо використання публічних коштів та багато іншого.

Здійснювати контроль за державними закупівлями. Сервіси Clarity Project та Clarity App, «Антикорупційний монітор» та «Закупівлі 2.0», що використовують, зокрема, дані Prozorro, допоможуть отримати повну інформацію про закупівлі та ідентифікувати ті, що містять корупційні ризики.

Аналізувати інформацію, як сплачують податки в Україні. Завдяки відкритим даним про податки можна перевірити ФОП та потенційних бізнес-партнерів на фінансову спроможність та доброчесність. А через сервіс SaveEcoBot — зіставити відкриті дані про екологічні податки, сплачені підприємствами, з даними про їхні викиди в повітря та скиди у водні об’єкти. Невідповідності дають підстави подавати скаргу на ймовірні порушення з боку підприємств 

Використання інструментів контролю бюджетів та моніторинг державних закупівель допомагають викривати корупційні схеми, запобігають фінансовим втратам держави, сприяють прозорості та більш ефективному використанню державних фінансів.

Повний текст звіту доступний за лінком. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт