Важливий крок до цифрового безвізу: долучайтеся до бета-тесту Дія.Підпису, який відповідає вимогам ЄС

  Перегляди 1793

Відтепер Дія.Підпис відповідає регламенту eIDAS Європейського Союзу. Ним можна підписувати документи чи контракти, які дійсні як в Україні, так і в країнах ЄС. 

Поки що скористатися Дія.Підписом-EU можна на двох платформах, а пізніше функціонал масштабують і на інші. Долучайтеся до бета-тесту, щоб першими протестувати оновлення. 

Що таке Дія.Підпис-EU?

Це все той же електронний підпис у смартфоні, який ви можете активувати за 1 хвилину в застосунку Дія. Тільки тепер він відповідає технічним вимогам ЄС. В Україні він є кваліфікованим електронним підписом, у країнах ЄС — удосконаленим. Ви можете підписати Дія.Підписом-EU, наприклад, договір про співпрацю з європейськими партнерами. А установа з ЄС може перевірити підпис на платформі і бути впевненою, що документ підписали саме ви. На платформі можна перевіряти українські підписи та печатки на цифрових документах та підтверджувати їх дійсність. 

Раніше контрагенти в ЄС не могли перевірити український електронний підпис через відсутність технологічної сумісності. Проте нещодавно Європейська Комісія опублікувала перелік країн, що ввійшли до спеціального списку TC AdES LOTL. Він містить інформацію про електронні підписи та печатки країн, які не є членами Європейського Союзу. Україна стала першою країною, яка потрапила до цього переліку. 

Дія.Підпис-EU має юридичну силу, і його можуть приймати в суді, незважаючи на те, що він не є кваліфікованим електронним підписом у ЄС. Але відповідно до регламенту ЄС,  електронні підписи з країн, що не входять до ЄС, можуть використовуватися в ЄС як удосконалені електронні підписи. Детальніше з правилами застосування українських КЕП у ЄС можна ознайомитися тут.

Як працює Дія.Підпис-EU?

Під час активації Дія.Підпису в Дії автоматично формується ключ, який відповідає вимогам ЄС. При цьому зовні для користувачів Дії нічого не змінилось і процес підписання залишається таким же простим: кліпаєте чи посміхаєтесь і вводите код свого Дія.Підпису.  

Проте тепер на окремих платформах можна буде зробити вибір: підписати документ Дія.Підписом українського стандарту (Дія.Підпис-UA) чи міжнародного (Дія.Підпис-EU). Далі — стандартний процес підписання: пройти перевірку за фото та ввести код Дія.Підпису.

Як протестувати Дія.Підпис-EU?

Долучитися до бета-тесту можуть усі користувачі, які мають Дія.Підпис. Для цього оновіть застосунок Дія до останньої версії і вам буде доступне підписання Дія.Підписом-EU. 

Щоб активувати Дія.Підпис, необхідно мати хоча б один документ у застосунку Дія: ID-картку, закордонний паспорт чи посвідку на проживання. А далі:

  • зайдіть у Меню в Дії;

  • натисніть Дія.Підпис та Активувати Дія.Підпис;

  • пройдіть перевірку за фото — Дія порівнює ваше зображення із зображенням на ваших документах;

  • придумайте 5-значний код для Дія.Підпису.

І це все! Тепер ви маєте електронний підпис у вашому смартфоні одразу у двох варіантах: за українським стандартом та міжнародним.

Під час тестування ви можете підписати документ Дія.Підписом-EU на двох платформах:

  • ID.GOV.UA (ICEI)

  • у сервісі документообігу Вчасно

Послуга реалізована Мінцифрою за підтримки Єврокомісії, а також e-Governance Academy в межах проєкту EU4DigitalUA, що фінансується Євросоюзом.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт