Валерія Іонан на Tallinn Digital Summit: «До повномасштабного вторгнення ми створювали цифрового тигра Європи»

Війна між Україною та Росією — це перша кібервійна, і захист цифрових кордонів є надзвичайно важливою ціллю. Про це у своєму виступі в Естонії на Tallinn Digital Summit заявила Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

«До повномасштабного вторгнення ми створювали цифрового тигра Європи. Але виявляється, що ми створили військову машину. Ефективну навіть проти російських крилатих ракет і танків», — зазначила Валерія Іонан.

Заступник Міністра також додала, що з 24 лютого Україна змінилася, як і Дія. Тепер цей застосунок допомагає як цивільним, так і військовим. Наприклад, за допомогою чатбота єВорог громадяни можуть повідомляти про ворожу техніку, війська, воєнні злочини та колаборантів, а нещодавно в чатбот додали функцію розмінування. 

«Зараз наше міністерство тісно співпрацює з військовими, щоб зрозуміти їхні потреби та те, що ще ми можемо зробити, щоб їх підтримати. Так з’явився проєкт “Армія дронів”. БПЛА стали частиною переможної стратегії України. Роль Мінцифри в цьому процесі — координувати, створювати комплексну систему та забезпечувати достатню кількість безпілотників у нашій армії», — зазначила замміністра. 

Валерія Іонан наголосила на необхідності підтримки ІТ-індустрії та технологічного бізнесу, що на економічному фронті сплачують податки та забезпечують державну економіку доходами від експорту. 

Також у своїй промові Іонан згадала про нещодавно ухвалений Верховною Радою закон про е-резидентство: 

«Ми знаємо, що громадянство України є одним із найбажаніших. Електронне резидентство — це проєкт для іноземних підприємців та креативних лідерів, які мають можливість дистанційно вести свій бізнес в Україні, відкривати банківські рахунки та сплачувати податки на вигідних умовах». 

Tallinn Digital Summit — це щорічна подія, організована Прем’єр-міністром Естонії, яка об’єднує лідерів із цифрових країн, міжнародних організацій і приватного сектору для розв'язання найнагальніших питань у сфері підключення до цифрового майбутнього. Tallinn Digital Summit 2022 відбувся 10–11 жовтня в Tallinn Creative Hub. Два дні складалися з основних доповідей та панельних дискусій. 

Подивитися виступи спікерів та дискусії першого та другого дня можна за цими посиланнями: https://www.youtube.com/watch?v=tK2MYJB_9v8 та https://www.youtube.com/watch?v=mptmCfPWG6k.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт