В Україні проаналізують вплив відкриття даних на різні галузі економіки та створять Національний центр компетентності у сфері відкритих даних

Прес-офіс
23 вересня 2020, 08:43
  Перегляди 4747

Про це стало відомо під час четвертого всеукраїнського Open Data Forum 2020

В Україні відбувся четвертий всеукраїнський Open Data Forum 2020. Фокус цьогорічної події: вплив відкриття даних на вирішення суспільних проблем і покращення урядування. Окрім того, на форумі відбулися щорічна церемонія нагородження лідерів із розвитку відкритих даних в Україні Open Data Awards і визначення переможців національного конкурсу стартапів Open Data Challenge із призовим фондом понад 3,7 млн грн на реалізацію та підтримку проєктів із використанням відкритих даних.

Представники органів центральної та міської влади, бізнесу, громадських ініціатив, державних установ та міжнародних організацій говорили про те, як відкриття тих чи інших наборів даних вплинуло на роботу державних установ, які можливості це дало бізнесу та громадському сектору, в тому числі – для протидії корупції. 

«Минулого року зі сцени Open Data Forum я озвучив амбітну мету на найближчі три роки – Україна у ТОП-3 рейтингів у сфері відкритих даних. Сьогоднішній форум – це тригер, який показує, що ми впевнено рухаємось до цієї цілі. Відкриті дані – це один із найбільш дієвих інструментів впливу громадян на ухвалення рішень владою, держслужбовцями та політиками. Найяскравіший приклад цього – те, як ми почали боротися з мільйонною, а можливо, й мільярдною корупцією у сфері будівництва, створивши новий Реєстр будівельної діяльності, завдяки якому кожен може відкрито перевірити інформацію про те, чи зводять нову будівлю на законних підставах. Саме силами команди Мінцифри та завдяки великій підтримці міжнародних донорів та суспільства ми як стартап довели, що можемо запускати проєкти, які дають результати та виходять на рівень сталого розвитку», – зазначив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України.   

Окрім цього, за підтримки міжнародних донорів та Мінцифри стартували вісім тематичних досліджень щодо впливу оприлюднення даних у різних галузях. Ці дослідження проводитимуть у таких сферах, як містобудівництво, охорона здоров’я, будівництво й ремонт доріг, провадження бізнесу, екологія, фіскальна політика та інші. За основу взято методологію міжнародної організації GovLab, що передбачає вивчення окремих практик застосування відкритих даних. Першим побачить світ дослідження щодо впливу відкритих даних Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). На черзі – аналіз впливу оприлюднення даних щодо ремонту й будівництва доріг. 

Реалізація досліджень стала можливою за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», що фінансується урядом США та Великої Британії. 

«Точні й актуальні дані створюють основу для ухвалення більш якісних урядових рішень. Відкриті дані також дають громадянам і правоохоронним органам нові інструменти у боротьбі з корупцією. За останні роки Україні вдалося досягнути значного прогресу – Уряд відкрив велику кількість даних і не зупиняється на досягнутому. З появою все нових даних держава та приватний сектор розробляють ІТ-продукти, що істотно змінюють життя звичайних українців. І ми надзвичайно раді, що серед таких інноваційних проєктів, які мають вплив, є також переможці конкурсу Open Data Challenge, який ми підтримуємо вже четвертий рік поспіль», – прокоментувала Мелінда Сіммонс, Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні.   

Крістіна Квін, Тимчасова повірена у справах США в Україні: 

«Використання відкритих даних є критично важливим для розбудови довіри громадян до свого Уряду. Відкриті дані дають рішення для багатьох проблем економічного та соціального характеру. Вони мають антикорупційний ефект і у державному секторі. Ми дуже раді, що Уряд України розуміє важливість надання громадянам доступу до більшої кількості інформації. Це – фундаментальна річ для прозорості у суспільстві, що сприятиме зростанню економіки. Сполучені Штати Америки продовжуватимуть підтримувати зусилля Уряду України щодо відкриття даних для громадськості».

Окрім цього, у межах Open Data Forum 2020 анонсували концепцію порталу «Дія. Відкриті дані», що стане національним центром компетентності у сфері відкритих даних як для самих урядовців – розпорядників даних, так і для користувачів – представників бізнесу, громадських організацій, стартап-спільноти та звичайних користувачів. «Дія. Відкриті дані» міститиме базу знань для різних цільових аудиторій, стане точкою входу до десятків сервісів на основі відкритих даних, зручно систематизованих за сферами життєдіяльності: від юстиції та податків – до медицини та екології; а також стане майданчиком для комунікації та збору пропозицій від громадськості щодо формування загальнонаціональної політики у сфері відкритих даних. Запуск «Дія. Відкриті дані» заплановано до кінця року. 

Також було презентовано національний освітній курс «Відкриті дані для державних службовців», що стане обов'язковим у програмі навчання службовців. Адже якість і повнота даних, що публікуються, часто залежить від рівня компетенцій розпорядників. Курс уже доступний на національній онлайн-платформі «Дія. Цифрова освіта» за посиланням.

Як підсумок щорічної церемонії нагородження Open Data Awards, де відзначають лідерів із розвитку відкритих даних в Україні, судді визначили переможців у трьох номінаціях:

  •  Open Data Government Award. За найвищі стандарти публікації відкритих даних центральними органами управління – Національна служба здоров’я України.
  •  Open Data City Award. За найвищі стандарти публікації відкритих даних міськими органами управління – Харків.
  •  Open Data Social Impact Award. За найбільший соціальний вплив використання відкритих даних – Сіті-бот Назар.

Фіналом форуму стало нагородження українських стартапів, які змагались на Open Data Challenge за призовий фонд 3,7 млн грн на реалізацію та підтримку проєктів із використанням відкритих даних. Судді обрали 5 переможців, серед яких:

  •  URBANDATA – вебсервіс пошуку та аналітики інформації про об'єкти будівництва в Україні та виявлення незаконних та ризикових забудов на основі містобудівних даних. 
  •  FreeLandUA – інформаційний маркетплейс із системою моніторингу операцій із земельними ділянками та сповіщенням про внесення змін у документацію.
  •  Приховані Інтереси – онлайн-інструмент із виявлення конфліктів інтересів депутатів та чиновників на усіх рівнях. 
  •  PravoSud – система пошуку, аналізу та моніторингу судової практики для допомоги у підготовці правових аргументів та прогнозування судових рішень.
  •  Deep Green Ukraine – геопортал моніторингу лісових природоохоронних зон для виявлення дій незаконного характеру на основі відкритих супутникових, кадастрових даних та лісових карт Держлісагентства.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт