В Україні презентували новий технологічний університет, який інвестуватиме в стартапи студентів

  Перегляди 1942

Щоб побудувати успішну IT-країну, потрібно навчати майбутніх ІТ-новаторів сучасних технологій і того, як втілити їх у бізнесі. Щорічно на ринок праці виходить близько 20 тисяч нових ІТ-фахівців, тоді як, за оцінками учасників ринку, реальна потреба становить понад 30 тисяч на рік. Наразі Мінцифра активно працює над реформуванням ІТ-освіти. Про це розповів Михайло Федоров під час презентації щодо запуску SET University.

SET University — спільно запускають Сергій Токарєв та Київська школа економіки. Університет діятиме на базі КШЕ за підтримки ІТ-інвесторів та бізнесменів. Університет запустять у 2022 році. Його завдання — випускати не просто ІТ-фахівців, а ІТ-підприємців, які вміють пітчити ідеї, розробляти бізнес-плани та запускати свої проєкти.

«Україна має потенціал стати найбільшим IT-хабом у Східній Європі. У нас має з’являтися ще більше «єдинорогів», таких як GitLab чи Grammarly. Одна з цілей Мінцифри — до 2024 року збільшити частку IT у ВВП країни до 10%. Тому ми створюємо додаткові стимули від держави для розвитку сфери. Щорічно на ринок праці виходить близько 20 тисяч нових ІТ-фахівців. Тому ініціативи щодо інноваційної та якісної підготовки ІТ-фахівців  є надзвичайно актуальними», — зазначив Михайло Федоров під час відкриття. 

Як дипломну роботу випускники презентуватимуть ідею або проєкт власного стартапу. Найкращі проєкти отримають інвестування від венчурної студії, що діятиме на базі університету. 

У відкритті також взяв участь заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ Олександр Борняков. Він підкреслив важливість інвестицій бізнесу у розвиток ІТ-освіти: «Навчання донедавна було прерогативою держави, але час показав, що саме бізнес краще знає свої потреби, і саме він може підказати державі, що потрібно розвивати. Системні навчальні заклади, створені бізнесом для бізнесу, мають дуже велику цінність, оскільки миттєво розуміють і попит, і пропозицію. І такі ініціативи, як SET University, зможуть це довести вже у річній перспективі». 

Наразі університет аналізує потреби абітурієнтів та ІТ-ринку, щоб визначити фінальний список напрямів навчання, але вже відомо, що великий акцент робитиметься на новітніх технологіях. Зараз університет розглядає такі дисципліни: Artificial Intelligence, Machine Learning, Big Data та Internet of Things. Навчати студентів будуть професори з провідних українських та закордонних університетів і топменеджери українських і міжнародних ІТ-компаній. Зокрема, ті зможуть стати менторами студентів та презентувати реальні ІТ-кейси, щоб студенти долучалися до їх вирішення.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт