Уряд створює умови для розвитку мобільного ШСД

Прес-офіс
21 грудня 2019, 15:13
  Перегляди 3537

Наприкінці жовтня Кабінет Міністрів і оператори мобільного зв’язку підписали меморандум щодо розвиту мереж 4G.

Оператори взяли на себе зобов'язання довести покриття широкосмуговим мобільним інтернетом до 90% населених пунктів України.

У свою чергу держава повинна створити для цього умови.

Цього тижня було опубліковано Розпорядження КМУ «Про затвердження плану заходів щодо створення умов розвитку мобільного широкосмугового доступу»

Ціль цього документу – зменшення податкового навантаження на мобільних операторів, а також усунення перешкод для розвитку їхніх мереж 4G.

Що буде зроблено:

  • До кінця року створимо спільну з операторами робочу групу для визначення терміну «коефіцієнт придатності радіочастотного ресурсу». Це вплине на розмір рентної плати за користування радіочастотним ресурсом залежно від придатності спектру.
  • Сприяємо внесенню до парламенту законопроєкту, яким, зокрема, запроваджується принцип технологічної нейтральності та можливості передачі радіочастотного ресурсу від одного оператора до іншого на комерційній основі.
  • Підтримуємо прийняття законопроєкту, яким встановлюється відповідальність за невиконання вимог законодавства про доступ до будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж.
  • Також у планах – зменшення (скасування) збору на обов’язкове пенсійне страхування з послуг стільникового зв'язку.
  • Розробляємо проєкт постанови, що вплине на зменшення вартості ліцензій на користування радіочастотним ресурсом. А саме - щодо зміни щорічного збільшення кроку платежів для кожного наступного року після 5 років дії ліцензії з 10% встановленої вартості на 5%. Важливо, що цей крок дасть операторам змогу інвестувати у розвиток мереж.
  • Окрім того, на початку року спільно з Міноборони та Генштабом закінчимо розроблення плану заходів для вивільнення діапазонів 700 МГц, 800 МГц, 900 МГц спецкористувачами.

Це – лише деякі із заходів, докладніше про подробиці можна дізнатись у тексті розпорядження за посиланням https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-planu-zahodiv-shchodo-stvorennya-umov-rozvitku-mobilnogo-shirokosmugovogo-dostupu-i041219?fbclid=IwAR3JxyuK2r9fwdqXJ-g2vY4eTx1yvx1AIi9GfGgOU4gJSHW6W1_EHkr05Fw

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт