Уряд полегшив операторам розгортання мереж 4G

Прес-офіс
24 січня 2020, 12:11
  Перегляди 2243

Зроблено черговий крок для того, щоб високошвидкісний мобільний інтернет дістався майже кожного куточка України.

24 січня Уряд за ініціативою Мінцифри ухвалив постанову, яка містить рішення, що полегшать операторам розгортання мереж 4G у регіонах:

  • Оператори мобільного зв’язку отримають ліцензії у діапазоні 900 МГц без тендеру. Іншими словами – оператори поновлять свої вже існуючи ліцензії. Використання саме цих частот дозволяє покривати більшу територію однією базовою станцією у порівнянні з більш високими діапазонами.
  • Нові ліцензії технологічно нейтральні. Це означає, що оператори зможуть розвивати не тільки свої мережі 4G, але й впроваджувати більш сучасні технології.
  • Зменшено вартість ліцензій на користування радіочастотним ресурсом. Це зроблено за рахунок змінення механізму оплати – щорічне збільшення кроку платежів для кожного наступного року після 5 років дії ліцензії знижено з 10% встановленої вартості до 5%. Таким чином протягом усього строку дії ліцензій (а це від одного року до 13, в залежності від того, який термін дії ліцензії обере для себе кожен оператор) оператори заощадять понад 300 млн грн, що дасть їм змогу більше інвестувати у розвиток свої мереж.

Важливо, що при отриманні нових ліцензій оператори повністю оплатять їх цього року. А це – близько 900 млн грн надходжень до бюджету країни.

Отже, ми тримаємо гарні темпи у досягненні наших цілей щодо покриття високошвидкісним інтернетом території нашої країни. Завдяки сьогоднішньому рішенню, вже у лютому-березні оператори оновлять свої ліцензії. Далі – у квітні свою мережу почне розвивати оператор Інтертелеком, а у липні – мобільні оператори великої трійки.

Зазначимо також, що Мінцифра разом з усіма причетними відомствами продовжує роботу над оптимізацією радіочастотного спектру задля розвитку мобільного зв’язку. Зокрема, мова йде про вивільнення частот спеціальними користувачами та телебаченням.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт