Україна і Німеччина співпрацюватимуть у розвитку високошвидкісного інтернету

Прес-служба
01 листопада 2019, 18:25
  Перегляди 4181

Одна з цілей Мінцифри — у найближчі 3-5 років зробити так, щоб майже вся транспортна інфраструктура, населені пункти та соціальні об’єкти мали доступ до високошвидкісного інтернету.

Днями зроблено важливий крок для досягнення цієї мети — досягнуто домовленостей, завдяки яким оператори матимуть змогу розбудовувати свої мережі 4G у сільській місцевості та впродовж магістралей. Докладніше про це тут https://bit.ly/2N5zULU

Але попереду у нас багато роботи, і тут у нагоді нам стане досвід розвинених країн та співпраця з ними. Йдеться, зокрема про Німеччину. Розвиток телеком-сфери у цій країні відбувається за дуже схожими принципами. І можна провести багато паралелей.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку інфраструктури Олександр Шелест зустрівся з німецькою делегацією на чолі зі спеціальним уповноваженим Уряду Німеччини з питань підтримки процесу приватизації в Україні Райнером Бомбою та очільником Федерального бюро широкосмугового інтернету Тімом Браукмюллером.
Пан Райнер Бомба багато років був Державним секретарем Міністерства транспорту та цифрової інфраструктури Німеччини, отже, доволі глибоко знається на питанні побудови телекомунікаційних мереж.

Головне із зустрічі:

  • У Німеччині мають на меті прокласти оптичне волокно до кожного помешкання, забезпечивши практично 100-відсоткове покриття. Також вони планують покрити всю територію країни мобільним зв’язком 4G і на цій базі надалі впроваджувати 5G. Отже, наші цілі схожі.
  • Німеччина має якісне законодавство у сфері регулювання цифрової інфраструктури, що відповідає європейським вимогам. У свою чергу, Україна наразі працює над оновленням свого законодавства у цій галузі і має намір імплементувати європейські вимоги. До кінця цього року, ми плануємо розробити та прийняти новий базовий закон у сфері телекомунікацій. Адже чинному вже понад 15 років, і він застарів. Німці поділяться своїм досвідом, а Мінцифра з радістю скористається такою нагодою.
  • Наразі в Україні немає релевантної статистики щодо покриття інтернетом. Мінцифра активно працює над реальною картою покриття. І саме такий процес відбувався 5 років тому у Німеччині. Досвід з цього приводу теж може бути використаний.
  • У Німеччині вважають, що державний орган не в змозі самостійно упоратись з такими значними викликами, як забезпечення загальнодержавного покриття. Тому у Німеччині (та у інших країнах Європи) для цього ще створюються спеціальні структури, які контролюють усю ситуацію з розбудовою мереж у регіонах. Вони є приватними, але працюють на державу. У Німеччині такою структурою є Офіс широкосмугового інтернету.
  • В Україні наразі зареєстровано близько 5 тисяч інтернет-провайдерів. Значна кількість з них створена задля мінімізації податків. Державна політика має бути спрямована на наведення ладу у цій сфері, але найголовніше при цьому - не нашкодити невеликим компаніям, які реально працюють у регіонах. Німеччина вже пройшла подібний шлях, відбувалося декілька етапів злиття і поглинань, зараз наразі працює 180 провайдерів по всій країні.

На зустрічі були досягнені домовленості про обмін інформацією і врахування досвіду, а також — про подальше продовження співпраці.
Мінцифра вдячна Федеральному уряду Німеччини за зацікавленість у нашій діяльності та бажання надавати допомогу. Впевнені, що маємо добрий початок співробітництва, і попереду у нас ще багато корисних проєктів!

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт