Українці через Дію зможуть подати заяви до міжнародного Реєстру збитків про пошкодження, завдані російською агресією

Прес-офіс Міністерства
25 березня 2024, 07:30
  Перегляди 368

Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров та виконавчий директор Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України Маркіян Ключковський, підписали угоду про обмін електронними даними, завдяки якій українці зможуть у кілька кліків подати заяву про відшкодування збитків, завданих російською агресією. Це буде абсолютно новий сервіс у Дії та перший кейс міжнародного обміну даними, для якого використовуватимуть Дію.  

«Дія стала одним з головних цифрових інструментів відбудови. Спершу ми запустили сервіс Повідомлення про пошкоджене майно, потім спільно з Мінвідновлення — Реєстр про пошкоджене та зруйноване майно, а згодом — сервіс єВідновлення. Подання заяв через Дію до міжнародного Реєстру збитків — важливий крок для фіксації збитків та підтвердження усіх втрат, завданих росією. Дія стає важливою частиною передачі і відображення масштабів збитків, щоб в подальшому запустити компенсаційний механізм», — зазначив Михайло Федоров

У травні минулого року Рада Європи створила міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, штабквартира якого в Гаазі. Мета Реєстру — збір заяв та доказів про шкоду та збитки завдані війною росії проти України, зокрема, руйнування. Інформація з Реєстру збитків дасть змогу зафіксувати обсяги і наслідки російського вторгнення, а згодом запустити механізм виплати компенсації усім постраждалим. Робота над таким механізмом вже триває. 

«Реєстр збитків для України — це важливий перший крок до репарацій за шкоду, завдану агресією Росії Україні та всім, хто постраждав від цієї агресії. Реєстр готується прийняти мільйони заяв від постраждалих і вже скоро починає свою роботу. Ми дуже раді співпраці з Міністерством цифрової трансформації, Дією та Міністерством юстиції. Завдяки тому, що Дія є зручним та надійним застосунком для 20 мільйонів українців, ми маємо змогу створити простий, доступний та безпечний спосіб подання заяв до Реєстру. Крім того, інтеграція Дії в розгалужену інфраструктуру цифрових сервісів та публічних реєстрів в Україні полегшить процес збору доказів, які слід додати до заяви», —  зазначив Маркіян Ключковський.

Сервіс буде доступний на порталі і в застосунку Дія. На першому етапі можна буде передати інформацію про пошкоджене та знищене житлове нерухоме майно, зокрема, про приватні будинки, квартири, дачні будинки тощо. Надалі плануємо розширити перелік категорій заяв, щоб постраждалі могли повідомити й про інші збитки від  війни. Зокрема, можна буде подати заяви щодо загибелі близького родича, отриманих поранень, пережитих тортур чи випадків сексуального насильства, вимушеного переміщення осіб тощо. Крім того, заяви про відшкодування зможуть подати юридичні особи та держава. Насамперед про руйнування критичної інфраструктури, бізнес-втрати тощо. Також, крім Дії, в подальшому будуть альтернативні можливості для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків.

Заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов зазначив: «Плановому запуску процесу подання заяв до міжнародного Реєстру збитків передувала кропітка й тривала робота. Втрати та пошкодження, які були завдані внаслідок неспровокованої російської агресії колосальні. Серед постраждалих насамперед фізичні особи, українські та іноземні підприємства та, власне, наша держава. Ми вдячні колегам та міжнародним партнерам за сприяння в роботі над пошуком і створенням дієвих механізмів відшкодування репарацій від країни-агресора».

Нагадаємо, Україна почала фіксувати наслідки російської війни ще в перший місяць повномасштабного вторгнення. У березні 2022 року ми запустили в Дії сервіс Повідомлення про пошкоджене та зруйноване майно. За весь час українці подали 626 тисяч заяв. 

Пізніше запустили Реєстр пошкодженого та знищеного майна, який став основою для запуску сервісу єВідновлення. За програмою українці вже отримали 4,1 млрд грн фінансової допомоги на ремонт пошкодженого житла, а також 3,2 млрд грн компенсації за зруйновані домівки.

Дізнайтесь більше про міжнародний Реєстр збитків на сайті www.RD4U.claims.

Сервіс у Дії та вимоги до розроблення міжнародного реєстру реалізовано у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством юстиції за підтримки проєкту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт