Українські обʼєднання увійшли до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів

  Перегляди 1536

Європейський Союз визначив майбутні цифрові інноваційні хаби в Україні, які приєднаються до Європейської мережі в межах програми ЄС «Цифрова Європа». 

Європейські цифрові інноваційні хаби (ЄЦІХ) — це центри, які допомагають малому й середньому бізнесу та державним організаціям вдосконалювати виробничі процеси, продукти або послуги за допомогою цифрових технологій. 

Переможцями конкурсу стали об’єднання, які готові впроваджувати інновації та цифрову трансформацію для українських підприємств і державних установ. Шість із них отримають фінансування ЄС на створення й функціонування ЄЦІХ, а саме: 

  • Інститут фізики НАН України. Спеціалізація: енергоефективність.
  • Громадська спілка «Харківський кластер інформаційних технологій». Спеціалізація: у сферах енергетики, агропромисловості, кібербезпеки та тестування нових технологій.
  • Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. Спеціалізація: у сферах штучного інтелекту, кібербезпеки, високопродуктивних обчислень, цифрової освіти та підтримки стартапів.
  • Асоціація «Львівський кластер інформаційних технологій та бізнес-послуг». Спеціалізація: у сферах штучного інтелекту, машинного навчання, VR та AR, робототехніки, радіоелектроніки та цифрової освіти.
  • Поліський національний університет. Спеціалізація: у сфері розвитку цифрових навичок високого рівня.
  • Хмельницький національний університет / EDIH “Clothing Technology & Textile Hub”. Спеціалізація: у сферах швейної промисловості та машинобудування.

Загальний бюджет підтримки хабів в Україні за участі ЄС — 4,5 мільйона євро. Грант від Європейського Союзу покриє половину вартості створення та діяльності хабу до кінця 2027 року. Решту 50% повинен покрити учасник. 

Хаби надаватимуть послуги бізнесу та громадському сектору в 4 ключових напрямах: 

  • доступ до технологій та компетенцій: надання приміщень, інфраструктури й підтримки, що дасть змогу компаніям випробувати цифрові та інноваційні технології
  • навички та навчання: послуги для підвищення кваліфікації працівників, зокрема, приватних компаній та організацій державного сектору 
  • підтримка з пошуку інвесторів: допомога в пошуку джерел фінансування для впровадження цифрової трансформації, а також у розвитку нових цифрових послуг та бізнес-моделей 
  • пошук партнерів, зокрема за кордоном 

Два обʼєднання потрапили до резервного списку на фінансування. Це означає, що  якщо хтось із шести переможців відмовиться від фінансування, ці обʼєднання отримають змогу претендувати на кошти. Серед них: 

  • ТОВ «ЮНІТ МЕНЕДЖМЕНТ КОМПАНІ». Спеціалізація: у сферах штучного інтелекту, машинного навчання, VR та AR, технології блокчейн, тестування аграрних та фінансових технологій.
  • Національний університет «Запорізька політехніка». Спеціалізація: у сферах обчислень, штучного інтелекту, кібербезпеки та цифрових навичок високого рівня.

Також у межах конкурсу 4 обʼєднання отримали відзнаку Seal of excellence*:

  • Громадська спілка «Український кластерний альянс». Спеціалізація: у сферах агропромисловості, медицини, приладобудування, електроніки та фотоніки, телекомунікацій та енергетики.
  • Консорціум у складі Університету Короля Данила, Івано-Франківського ІТ-кластера, Прикарпатського еко-енергетичного кластера, Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради, ТОВ «Ейрбридж Глобал». Спеціалізація: у сферах штучного інтелекту, високопродуктивних обчислень, технологій розумного міста, диджиталізації, кібербезпеки, інтелектуальних транспортних систем, великих даних, підвищення кваліфікації в галузі зелених технологій, чистої енергетики, енергоефективності, маркетингових досліджень, фінансового консалтингу та юридичних послуг у сфері високих технологій.
  • ТОВ «Науковий парк Національного університету “Львівська політехніка”». Спеціалізація: у сферах обчислень, штучного інтелекту, кібербезпеки та в цифрових навичках високого рівня.
  • Благодійна організація «Благодійний Фонд “Промприлад”».Спеціалізація: у сферах кібербезпеки, штучного інтелекту, енергетичного сектору та зеленої трансформації.

*Відзнака дає право приєднання до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів, однак ці компанії не будуть профінансовані ЄС. 

Крім того, всі дванадцять обʼєднань отримають консультативну допомогу на початкових етапах своєї діяльності від Уряду Німеччини.

Європейські цифрові інноваційні хаби в Україні запрацюють у 2025 році після підписання грантових угод. ЄЦІХ сформують регіональну мережу та увійдуть до загальної європейської мережі цифрових інноваційних хабів. Це дасть змогу налагодити контакти з іншими європейськими хабами та в подальшому обмінюватися передовим досвідом між центрами в різних країнах. 

Нагадаємо, що національний відбір до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів тривав з 20 грудня 2023 року до 19 січня 2024 року. Всього подано 60 заявок, 15 з яких рекомендовано для конкурсу ЄС. 

Конкурс проводили в межах програми ЄС «Цифрова Європа», стратегічним реалізатором якої в Україні є Міністерство цифрової трансформації України, практичним консультантом — Офіс з розвитку підприємництва та експорту, за підтримки програми GIZ Ukraine «Цифрова трансформація МСП у країнах Східного партнерства», що фінансується Урядом Німеччини

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт