Україна увійшла до топ-6 країн Європи в рейтингу відкритих даних

  Перегляди 3667

Цього року Україна на 6-му місці в рейтингу Open Data Maturity 2021 серед 34 країн. У 2020 році ми були на 17-му місці. Рівень зрілості сфери відкритих даних — 94%. Тим часом рівень європейських країн у середньому майже на 10% менший і становить 81%. 

Щороку з 2015 року Європейський портал даних проводить дослідження Open Data Maturity Report. У ньому оцінюється поточна ситуація розвитку відкритих даних, прогрес країн щодо відкриття даних та надаються рекомендації щодо покращення ситуації. 

Перші шість країн рейтингу, серед яких і Україна, — trend setters. Це країни, що задають тренди у сфері відкритих даних. У першу п’ятірку увійшли Франція, Ірландія, Іспанія, Польща та Естонія. Україна мала найбільший стрибок у рейтингу цього року — на 10%. До речі, минулого року ми потрапили в групу fast trackers — країн, що швидко розвиваються. 

Україна покращила свої показники за всіма пунктами оцінки: 

  • Політика відкритих даних — 640 балів із 650 можливих. 
  • Функціонування порталу відкритих даних https://data.gov.ua — 614 балів.
  • Вплив відкритих даних — 615 балів.
  • Якість відкритих даних — 578 балів.

В Україні сферу відкритих даних активно розвиває Мінцифра. Одна з наших цілей — щоб за три роки Україна увійшла в трійку країн, які є лідерами у сфері відкритих даних. Результати дослідження Open Data Maturity 2021 — це об’єктивний показник того, що ми працюємо в правильному напрямі Посилання на дослідження: https://data.europa.eu/en/dashboard/2021.

Цьогоріч ми досягли значних успіхів у відкритті суспільно необхідної інформації, яка є життєво важливою для держави та бізнесу. Розпочався процес публікації фінансової звітності компаній, опубліковані знеособлені митні декларації, нарешті повністю відкрито ЄДР. Також запустили центр компетенцій у сфері відкритих даних — Дія.Відкриті дані. І вже  більше 5 тисяч людей пройшли курси центру компетенцій. 

Найближчим часом Державна служба статистики опублікує фінансову звітність підприємств. А також працюємо над відкриттям відомостей державного земельного кадастру та реєстру прав на нерухоме майно. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт