Україна та Литва підписали Декларацію про наміри щодо взаємовизнання е-ідентифікації та довірчих послуг

Прес-офіс
27 листопада 2019, 15:22
  Перегляди 1791

27 листопада у Вільнюсі відбулося засідання Ради Президентів України та Литви під головуванням Володимира Зеленського та Гітанаса Науседи. Захід завершився підписанням низки документів щодо двосторонньої співпраці між Україною та Литвою в ряді питань. Серед іншого, була ратифікована Декларація про наміри щодо взаємного визнання електронної ідентифікації та довірчих послуг для електронних транзакцій між Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством економіки та інновацій Литовської Республіки.

У декларації, підписаній Віцепрем'єр-міністром – Міністром цифрової трансформації України Михайлом Федоровим та Міністром енергетики Литовської Республіки Жигімантасом Вайчюнасом, йдеться про спільні плани щодо:

  • Забезпечення відповідних умов для взаємного визнання електронної ідентифікації та довірчих послуг для електронних транзакцій, зокрема створення сертифікатів електронних підписів, електронних печаток та аутентифікація веб-сайтів, створення електронних позначок часу, перевірка та підтвердження електронних підписів та електронних печаток, збереження електронних підписів та печаток та послуг реєстрованої електронної доставки.
  • Започаткування проєктів, що мають на меті виявити прогалини та перешкоди, що стають на заваді встановленню взаємного визнання засобів електронної ідентифікації та довірчих послуг для електронних транзакцій між Україною та Литвою, їхніми державним та приватним секторами.
  • Об’єднання зусиль задля усунення бар’єрів на шляху транскордонного використання довірчих послуг та транскордонних е-контрактів, е-рахунків та інших рішень.
  • Заохочення відповідних представників приватного сектору добровільно впроваджувати транскордонні е-контракти, е-рахунки та інші рішення.
«Фактично, це перший офіційний документ щодо транскордонного визнання електронних підписів України. І це надзвичайно важливо, щоб е-контракти, е-рахунки та інші аналогічні рішення для наших громадян і бізнесу зовсім скоро стали реальністю», - зауважив Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.  

Досягнуті домовленості сприятимуть розвитку торговельного та інвестиційного співробітництва між Україною та Литвою. Поглибленню взаємодії щодо проривних технологій та обміну інноваціями між країнами, а також створенню нових надійних та безпечних цифрових послуг для розвитку цифрового ринку Європейського Союзу.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт