Україна сподівається взяти участь у програмі «Цифрова Європа» вже цього літа — Михайло Федоров на зустрічі з Комісаром ЄС із питань внутрішнього ринку

  Перегляди 1019

Україна та ЄС активно продовжують працювати над спільним планом співпраці у сфері електронних довірчих послуг, який має на меті  забезпечити взаємне визнання довірчих послуг. Про це розповів Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на зустрічі з Генеральним директором Генерального директорату Європейської комісії з комунікаційних мереж, контенту та технологій (DG CONNECT) Роберто Віолою.

«Угода з ЄС про визнання е-довірчих послуг дасть нові можливості для співпраці онлайн між європейськими та українськими підприємствами. А також дозволить отримувати онлайн-послуги транскордонно. Однак, поки така угода не укладена, потрібні альтернативні рішення для спрощення взаємин українського бізнесу з європейським. Наприклад, створення технічної можливості перевірки українських цифрових підписів у ЄС», — зазначив Михайло Федоров.

Під час розмови Віола виразив зацікавленість у тому, щоб українські цифрові документи приймалися в країнах Євросоюзу. Федоров підкреслив, що Україна прагне того ж:

«Більшість українців із початком війни евакуювалися та не встигли взяти із собою необхідні за кордоном документи. Або ж просто загубили їх під час обстрілів та бомбардувань. Проблеми виникали і під час перетину кордону, і під час отримання необхідних послуг у багатьох європейських країнах. Саме тому важливо забезпечити громадянам України можливість електронної ідентифікації своєї особи на теренах ЄС».

Михайло Федоров також подякував Єврокомісії за оперативність та розпочаті консультації щодо приєднання до програми «Цифрова Європа». Україна сподівається на її підписання вже цього літа. Також обговорили особливі умови участі України в програмі. Зокрема, знижку 95% в оплаті фінансового внеску за участь у програмі, зважаючи на складну військову та економічну ситуацію в Україні. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт