Україна працює над побудовою регулятора європейського зразка в сфері е-комунікацій

Прес-офіс Міністерства
24 листопада 2021, 07:52
  Перегляди 1441

За сприяння Міністерства цифрової трансформації України та підтримки проєкту ЄС щодо розвитку цифрової політики України відбулись експертні консультації європейських фахівців з Комітетом цифрової трансформації з питань удосконалення законопроєкту про регулятора у сфері е-комунікацій відповідно до найкращих стандартів та практик ЄС.

Яка ситуація зараз? 

Наразі державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації здійснює НКРЗІ, водночас окремі питання обрання членів, компетенції та незалежності цього органу не відповідають європейським правилам, визначеним Кодексом е-комунікацій ЄС

Що передбачає новий законопроєкт? 

Новий законопроєкт спрямований на створення в Україні інституційно, політично та фінансово незалежного регулятора у сфері е-комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку. Він передбачає прозору процедуру відбору членів регуляторного органу, врегулює окремі питання повноважень і функціоналу. 

Крім цього, від ухвалення законопроєкту залежить початок належного функціонування з 2022 року норм Закону України «Про електронні комунікації». Оскільки в законопроєкті передбачені засадничі принципи правового статусу, діяльності, завдань, повноважень, джерел фінансування НКРЗІ. 

Планується, що після доопрацювання законопроєкт повністю відповідатиме зобов’язанням у рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Зокрема, під час експертних консультацій наголошувалось на питаннях виведення майбутнього регулятора з-під будь-якого політичного та відомчого (погодження рішень з Державною регуляторною службою та їх реєстрація в Мін’юсті) впливу, гарантування його фінансової незалежності, відсутності правового вакууму між припиненням дії “старого” та початком роботи “нового” регулятора.

Після доопрацювання законопроєкт 6055 повністю відповідатиме актам ЄС. Під час експортних консультацій дійшли консенсусу щодо необхідності забезпечити врахування під час підготовки законопроекту до 2-го читання основних принципів права ЄС (Директива 2018/1972) для побудови проєвропейського ринку електронних комунікацій в Україні та подальшої інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт