Україна посідає друге місце за кількістю ШІ-компаній у Центральній та Східній Європі: результати дослідження про штучний інтелект

  Перегляди 412

Мета дослідження «AI-екосистема України: таланти, компанії, освіта» — зафіксувати стан інноваційної галузі та проаналізувати ключові виклики та можливості у сфері.

Завдяки цим даним компанії можуть краще зрозуміти свої слабкі та сильні сторони, а держава — більш якісно формувати політику з розвитку ШІ. Дослідження провели Мінцифра спільно з найбільшим AI-ком’юніті України AI HOUSE та інвестиційною групою Roosh.

«Україна миттєво підхопила тренд штучного інтелекту. Ми впроваджуємо його в оборону, освіту та державне управління, а про наші AI-компанії світ дізнався ще до того, як штучний інтелект став мейнстримом. Проте, щоб рухатися далі, потрібно проаналізувати поточний стан галузі та зрозуміти її слабкі та сильні сторони. Це дослідження описує екосистему штучного інтелекту в Україні. Результати показують, де ми зараз, куди рухаємося та які напрями потребують підсилення. Держава потребує цих даних, щоб ефективно прибирати будь-які блокери в розвитку ШІ. Такі зміни дозволять Україні стати світовим AI-хабом, де створюються проривні технології майбутнього», – зазначив Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT.

Дослідження базується на даних зі світових та українських рейтингів та коментарях від експертів галузі. Усього опитано 350 українських спеціалістів/ок, що працюють у сфері AI/ML, а також 42 представників освіти, топменеджерів IT-компаній, акселераторів, фондів і спільнот.

«AI-спільноти з високою груповою динамікою є двигуном створення нових ідей, рішень та нових бізнесів. Вони об'єднують всіх гравців ринку, що зумовлює тісну колаборацію всієї екосистеми на всіх рівнях», — підкреслює Богдан Пономар, президент та член борда AI HOUSE, співзасновник Roosh Circle та Gathers.

Дослідження дає огляд основних елементів екосистеми ШІ в Україні — від інвестицій і ринку праці до освіти та державної політики. У дослідженні визначили кількість спеціалістів та компаній, які працюють з AI-технологіями в Україні, внесок українських науковців, перспективи та виклики, які стоять перед українською AI-спільнотою, та думки експертів щодо їх вирішення.

Ключові висновки дослідження:

  • За десять років кількість AI/ML-спеціалістів зросла у 5 разів і становить 5200 професіоналів станом на січень 2024 року. 36% від усіх фахівців становить молодь віком 21-25 років.
  • Найпоширенішими професіями серед фахівців є Data Scientists та ML Engineers, які разом становлять 63% від усіх спеціалістів в індустрії. 
  • Зараз Україна посідає друге місце за кількістю AI-компаній серед країн Центральної та Східної Європи. Протягом десяти років кількість AI-компаній виросла більш ніж удвічі — з 97 до 243 станом на кінець 2023 року. 
  • Порівняно з іншими європейськими країнами, Україна має вищу концентрацію AI-стартапів у сферах маркетингу, геймінгу та програмного забезпечення для бізнесу. Це свідчить про накопичену експертизу українців у цих сферах.
  • В Україні активні 44 українських і світових венчурних фондів, які інвестують в AI-стартапи. 
  • У 42 університетах України існують програми, які частково або повністю присвячені AI/ML, — їх відповідно 174 та 106. Це майже в 12 разів більше, ніж десять років тому.
  • Найбільшими центрами розвитку сфери ШІ в Україні є Київ — 177 офісів компаній та Львів — 43 офіси. Також серед усіх міст виділяються Харків, Одеса, Дніпро з середнім показником у 21 компанію.
  • Ключові виклики AI-сфери в Україні на думку AI-спеціалістів: взаємодія з іншими галузями, конкуренція та етичні виклики для компаній, трансформація талантів і освіти, фінансові обмеження та втрата талантів через повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Повний текст дослідження доступний за посиланням.

Дослідження провела консалтингова компанія Saturday Team на замовлення найбільшого AI-ком’юніті України AI HOUSE та інвестиційної групи Roosh за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт