Україна першою в Європі запустила безоплатний тренувальний модуль навичок володіння комп’ютером (ICDL)

  Перегляди 3382

International Computer Driver Licence (ICDL) — це сертифікація, що дозволяє людям засвідчити свої навички роботи з комп'ютером за міжнародним стандартом. Якість і репутація ICDL ґрунтуються на понад 20-річному досвіді надання сертифікаційних програм. Сертифікація ICDL доступна в понад 100 країнах. Це мережа з понад 20 000 тестових центрів, що забезпечує понад 70 млн сертифікаційних тестів для 16 млн людей у всьому світі.

Завдяки підтримці Міністерства цифрової трансформації один із модулів міжнародної сертифікації навичок роботи з комп’ютером став доступним для українських громадян у безоплатному доступі. 

«Український цифровий громадянин» — це єдиний модуль, його тренувальна версія, що ексклюзивно доступний на безоплатній основі. Всі модулі можна пройти у сертифікованих центрах. Такий сервіс є платним у всіх країнах світу та, зокрема, в Україні, щоб забезпечувати високу якість сертифікації цифрових навичок, підтримувати міжнародні стандарти та гарантувати актуальність тестування. 

«Український цифровий громадянин» — це пробне випробування міжнародної сертифікації навичок володіння комп’ютером (ICDL). Подібного пробного тестування немає в країнах Європи. Україна стала першою країною, де реалізоване безоплатне пробне тестування. 

«Український цифровий громадянин» є адаптованою українською версією e-Citizen від ICDL. Саме цей модуль є найбільш потрібним для кожного громадянина сучасної цифрової держави.

Модуль «Український цифровий громадянин» вже доступний на порталі Дія.Цифрова освіта: https://osvita.diia.gov.ua/digigram 

Під час презентації модуля заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що ICDL (як стандарт комп'ютерної грамотності) визнаний Європейською Комісією, ЮНЕСКО, Радою європейських професійних інформаційних товариств, Європейським товариством інформатики, міністерствами освіти різних країн.

«Модуль «Український цифровий громадянин» — це 36 запитань, що охоплюють такі теми: апаратне забезпечення комп’ютерів, операційні системи та принципи роботи в системі, файлова система, принципи роботи в текстовому редакторі, принципи створення електронних таблиць, інтернет, www, веббраузери, онлайн-сервіси, електронна пошта, спілкування в інтернеті, сучасні е-сервіси», — заявила Валерія Іонан. 

Президент Української асоціації фахівців інформаційних технологій, національний координатор проєкту від Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Програми Європейського Союзу Еразмус Сергій Бронін розповів про практичне використання ICDL-сертифіката. 

 «Сертифікат ICDL знадобиться у разі вступу до вишів у багатьох країнах світу та Європи, під час працевлаштування до офісів міжнародних приватних компаній і фактично більшості компаній в ЄС, для навчання та сертифікації цифрових навичок державних службовців у розвинутих країнах», — заявив Сергій Бронін.

Запитання за модулем розроблені консорціумом проєкту ЄС Еразмус за участі університетів з держав-членів ЄС та України, Міністерства освіти і науки України під управлінням Української асоціації фахівців інформаційних технологій, що є представником ICDL в Україні.

 На відміну від національного тесту на цифрову грамотність (Цифрограм), який дозволяє засвідчити навички роботи з комп'ютером за національним стандартом, модуль «Український цифровий громадянин» ICDL засвідчує навички роботи з комп'ютером за міжнародним стандартом. 

 

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт