«Україна має запобігти дискредитації усіх надбань цифрової трансформації»: результати засідання НКЦК

  Перегляди 719

Усі органи кібербезпеки наразі мають об’єднатися для того, щоб ефективно протидіяти актуальним загрозам.

Про це під час засідання Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

«Для РФ сьогодні внутрішня дестабілізація нашої країни — питання номер один, і кіберагресія тут є одним із ключових інструментів. Подібні дії мають на меті дискредитувати усі надбання України в галузі цифрової трансформації України. І наше головне завдання — цьому запобігти. Для ефективного відбиття цієї агресії важливою є спільна, систематизована робота всіх державних структур», — зазначив Данілов.

Також секретар РНБО підкреслив важливість злагодженної комунікації як з громадянами, так і з міжнародною спільнотою з боку Мінцифри, Міністерства закордонних справ, Держспецзв’язку, СБУ та НКЦК у питаннях протидії кіберзагрозам.

Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, який входить до складу РНБО, додав, що необхідно посилювати і кіберзахист базових державних реєстрів.

«Україна вперше відреагувала на кібератаку злагоджено, і це відзначили наші міжнародні партнери. Утім, нам треба в майбутньому посилювати не тільки координацію органів, відповідальних за кіберзахист, а й перевірити безпеку базових державних реєстрів. Ми вже погодили план швидких та стратегічних дій із кіберзахисту. На базі НКЦК буде працювати робоча група з провідних фахівців та експертів у цій галузі. Вона забезпечуватиме виконання цього плану», — підкреслив Федоров.

Нагадаємо, минулого тижня була здійснена хакерська атака на сайти більшості державних установ. Деякі портали довелося відключити, щоб запобігти поширенню загрози. Застосунок Дія весь час працював у штатному режимі. Перші результати спільного розслідування Держспецзв’язку, СБУ та Кіберполу вказують на те, що за кібератакою стоїть Росія.

Заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк презентував звіт про роботу НКЦК за 2021 рік. За його словами, минулого року НКЦК виконав 57 пріоритетних завдань. З-поміж іншого РНБО України ухвалила нову Стратегію кібербезпеки України та рішення про створення в системі Міністерства оборони України кібервійськ. Крім того, за словами Демедюка, у 2021 році на базі НКЦК проведено 14 семінарів, тренінгів та кіберзмагань, у яких взяли участь 1365 фахівців у сфері кібербезпеки; 25 українських фахівців вперше отримали престижну сертифікацію від SANS Institute.

Водночас заступник Секретаря РНБО України наголосив на «недостатньому засвоєнні» уроків 2017 року (атака NotPetya). Олексій Данілов закликав учасників засідання до більш сумлінного виконання протокольних рішень НКЦК.

Участь у засіданні НКЦК також взяли Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, Голова Служби безпеки України Іван Баканов, Голова Служба зовнішньої розвідки України Олександр Литвиненко, перший заступник Міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін, заступник голови Комітету, голова підкомітету цифрової та смарт-інфраструктури, електронних комунікацій, кібербезпеки та кіберзахисту Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт