Ухвалений базовий закон галузі телекомунікацій

Прес-офіс
30 вересня 2020, 15:07
  Перегляди 3203

Сьогодні, 30 вересня, Верховна Рада України ухвалила закон «Про електронні комунікації». Цей документ не тільки регулює відносини на ринку — між державою, надавачами та користувачами послуг, а й наближає Україну до європейських стандартів у сфері електронних комунікацій.

Чинна законодавча база в сфері електронних комунікацій формувалась понад 15 років тому і не відповідала ні сучасним вимогам ринку, ні європейським прагненням України.

Прийняття закону «Про електронні комунікації» — стратегічне рішення для розвитку галузі й необхідний крок на шляху до євроінтеграції та входження нашої країни до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Україна однією з перших серед країн-партнерів ЄС імплементує у своє законодавство положення європейського Кодексу електронних комунікацій, який сприяє:

  • конкуренції на ринку послуг електронних комунікацій
  • підключенню та доступу населення до високошвидкісного інтернету
  • розвитку внутрішнього ринку завдяки усуненню зайвих регуляторних бар’єрів
  • захисту інтересів споживачів.

Що зміниться для операторів?

Закон «Про електронні комунікації» запроваджує принцип технологічної нейтральності. Оператори мобільного зв’язку зможуть самі визначати, яку технологію зв’язку використовувати на своїх частотах.

Окрім того, оператори матимуть змогу передавати один одному права на користування радіочастотним спектром та користуватись ним спільно. Наразі самостійно вести переговори про використання спектру оператори не можуть.

Законом також передбачено, що вся взаємодія між операторами та регулятором відбуватиметься онлайн, через електронну платформу.

До того ж, новим операторам стане легше розпочати свою роботу. Їм достатньо буде повідомити регулятора про початок своєї діяльності.

Що зміниться для абонентів?

Загалом закон «Про електронні комунікації» орієнтований на захист прав споживачів. Відтепер доступ до якісного інтернету є універсальною послугою. Тобто має гарантуватись громадянам державою.

Оператори мають надавати абоненту інформацію про мінімальну, середню та максимальну швидкість інтернету, а заявлена оператором швидкість не повинна відрізнятись від реальної.

Спрощується процедура захисту прав абонента. Якщо у нього неправомірно списані гроші з рахунку, йому не потрібно йти до суду. Питання можна вирішити, звернувшись до регулятора з електронною скаргою.

До того ж суттєво збільшується штраф за порушення прав абонентів. Замість 850–1 700 грн передбачається штраф у межах 17 000–85 000 грн за кожен факт порушення прав абонентів.

Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року. Для того, щоб норми Закону «Про електронні комунікації» втілилися у життя, Уряд має протягом року оновити низку підзаконних актів. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт