У Верховній Раді відкрилася виставка, присвячена захисту дітей від сексуального насильства в Інтернеті

Прес-офіс
04 лютого 2020, 16:50
  Перегляди 3115

4 лютого 2020 року у Верховній Раді України відкрилася виставка «Сексуальне насильство над дітьми: онлайн-вимір». Виставка відбулася за сприяння Міністерства цифрової трансформації України та Комітету цифрової трансформації спільно з Уповноваженим Президента України з прав дитини.

Експонати виставки відображають реальне листування дітей зі злочинцями, які змушували їх надсилати інтимні фото та вступати з ними в «доросле» онлайн-спілкування. Діалоги шокують, тому частину букв та слів прибрали з листувань, щоб мати змогу показати їх у Верховній Раді.

Також є експонати зі світовою статистикою: кожні 5 хвилин Internet Watch Foundation знаходить в Інтернеті фото чи відео із сексуальним насильством над дитиною (дитяча порнографія),10-20 євро — вартість онлайн-трансляції сексуального насильства над дитиною, 46 млн зображень сексуального насильства над дітьми зберігаються в базі Європолу, 40% матеріалів містять зображення дітей молодших десяти років.  

Головна задача виставки — добитися криміналізації зберігання та перегляду матеріалів, що зображують сексуальні насильства над дітьми, розробити спрощений механізм блокування та видалення таких матеріалів хостерами та Інтернет провайдерами, криміналізувати грумінг.

У відкритті виставки взяв участь Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, який навів статистику із онлайн-дослідження, проведеного в кінці 2019 року: «67% дітей бачили онлайн те, що їх засмучувало, 24% батьків зазначають, що їхнім дітям доводилося зустрічатися із проблемами в інтернеті, 85% батьків не знають, куди можна сповістити про проблему онлайн». 

«Ми маємо не лише слідкувати за покаранням. Ми маємо докласти зусиль, щоб  інтернет був безпечний для дитини. Саме тому разом із Віцепрем’єр-міністром — Міністром цифрової трансформації та представниками уряду ми розробляємо національну стратегію захисту дітей у цифровому середовищі, яка буде включати в себе і захист дітей від сексуального насильства у кібер просторі», — наголосив Микола Кулеба.   

Заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан розповіла про запуск Національної онлайн-платформи з цифрової грамотності. На платформі, зокрема, доступний освітній серіал для батьків «Безпека дітей в інтернеті». Запрошений гість серіалу — телеведуча, громадська діячка, перший в Україні Почесний Посол Фонду ООН у галузі народонаселення Марія Єфросініна. Ціль освітнього серіалу — навчити батьків допомагати дітям використовувати Інтернет та цифрові пристрої безпечно і з користю. 

«Кібербулінг, секстинг, сексторшен, грумінг… Чи знаєте ви, що означають ці терміни? За допомогою освітнього серіалу ви зможете дізнатись про ці явища, які, на жаль, в реальності трапляються з дітьми. А також зрозумієте, як уберегти дітей від шкідливих матеріалів, суїцидальних Інтернет-спілок, сексуального насильства онлайн», — пояснила Валерія Іонан. 

 Також заступник міністра цифрової трансформації анонсувала появу порталу для повідомлень про матеріали, які зображують сексуальне насильство над дітьми, а також запуск гарячої лінії для фіксації кібербулінгу. В планах Міністерства цифрової трансформації, спільно із представниками профільних відомств, створення сервісів психологічної підтримки жертвам та батькам, спеціалізовані курси для громадян, дітей та окремих спеціальностей, впровадження спеціалізованих сервісів з ідентифікації жертв. 

Заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Єгор Чернєв підкреслив, що у всіх провідних країнах світу налагоджена тісна співпраця щодо видалення та блокування матеріалів, які зображують сексуальне насильство над дітьми. Тому закликав випрацювати механізм негайного блокування такого контенту як такого, що несе шкоду користувачу, а в першу чергу самій дитині, яка на ньому зображена.

Радник з питань безпечного Інтернету для кожної дитини при Віцепрем'єр-міністрі — Міністрі цифрової трансформації України Анастасія Дьякова наголосила, що все більше злочинів сексуального насильства над дитиною розпочинається у соціальних мережах та чатах онлайн ігор. На жаль, на запити української поліції вони реагують дуже неохоче, а у більшості випадків відповіді немає взагалі. 

Інтернет надає дітям безліч можливостей, але таку ж безліч можливостей він надає і злочинцям. Ми маємо замислюватися на державному рівні не лише про кібер безпеку, але і про кібер захищеність — коли в центрі захисту стоїть не інформація, гроші чи стратегічні об’єкти, а стоїть реальна людина — її життя, психологічне здоров’я та репутація. 

Світ змінився і дуже часто ми, як суспільство та держава не встигаємо за цими змінами. Але ж від нас залежить чи Інтернет в Україні буде місцем смертельних загроз чи дивовижних можливостей для дітей.

Виставка триватиме до 07 лютого 2020 року. 

Продовженням виставки стане Круглий стіл із питань зміни законодавства щодо зберігання, перегляду та блокування матеріалів, що зображують сексуальне насильство над дітьми, а також грумінгу. Захід відбудеться 12 лютого о 10:00 у Конференц-залі Верховної Ради, вул. Грушевського 5.

Посилання на фоторепортаж із відкриття виставки.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт