У разі затримки під’єднання сіл до оптичного інтернету у 2021 році оператори зможуть отримати оплату у 2022 році

  Перегляди 1533

Верховна Рада підтримала правку до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік». 

Завдяки цьому оператори, які не встигнуть під'єднати села за укладеними договорами цього року, зможуть зробити це на початку 2022 року в разі підписання додаткової угоди з громадою. Однак ми все ж очікуємо, що більшість провайдерів все виконають вчасно. Ті оператори, які виконали свої зобов’язання неналежним чином — не будуть допускатися до майбутніх закупівель субвенції. Нагадаємо, що наразі існують зобов’язання інтернет-провайдерів для під’єднання майже 3 тисяч сіл, де проживає мільйон українців. 

Також у громад, які з певних причин не завершили тендери до нового року, буде можливість оголосити повторні закупівлі в січні 2022 року за кошти 2021 року. 

Крім того, Кабмін ухвалив зміни до постанови про субвенцію на наступний рік. Вони дозволять: 

  • розширити перелік соцзакладів, що будуть під’єднані до оптичного інтернету та збільшити термін безоплатної абонплати до 24 місяців з моменту підписання договору; 
  • швидко перерозподіляти кошти між громадами; 
  • під'єднати села з радіомагістраллю в наступному році. Ці села мають протягнуті оптичні кабелі на території села. Але безпосередньо до села використовується радіорелейне з’єднання. Через це швидкість та з’єднання не завжди були стабільними. У 2022 році такі села отримають можливість під'єднатися до оптичного інтернету.

Крім того, постанова забороняє операторам, які не виконали взяті на себе зобов’язання по субвенції у 2021 році, укладати договори в наступному році в межах цієї ж субвенції.

Будь-хто може перевірити інформацію в розрізі кожного провайдера та населеного пункту, щоб знати, до якої компанії звернутися, щоб під'єднати свою домівку: https://bit.ly/3CBNj4K

Ціль команди Мінцифри — забезпечити доступом до швидкісного інтернету 95% українців. Поява інтернету сприятиме розвитку цифрової грамотності населення та надасть можливості для розвитку, незалежно від місця проживання.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт