У 2021 році Мінцифра планує запустити ЦНАП нової формації — Центри Дія

Прес-офіс Міністерства
24 березня 2021, 14:50
  Перегляди 7399

Мінцифра працює над тим, щоб у кожної людини був доступ до якісних державних сервісів, незалежно від того, де вона мешкає, — у місті-мільйоннику чи маленькій територіальній громаді. Кабмін ухвалив постанову, яка визначає порядок та умови надання субвенції для розвитку мережі ЦНАП. 

Завдяки постанові з’явиться чіткий механізм надання та використання коштів з державного бюджету місцевим бюджетам для розбудови мережі ЦНАП. Сьогодні українці можуть отримати адмінпослуги у 687 центрах. 

“Постанова — це наступний крок до реалізації стратегічної мети Мінцифри — ЦНАП у кожній громаді. Завдяки цьому українці зможуть отримувати державні послуги поруч зі своєю домівкою. Крім цього, громади зможуть закупити паспортне обладнання, обладнання для виготовлення водійського посвідчення та інше устаткування”.
Людмила Рабчинська, заступниця Міністра цифрової трансформації.

Зараз у ЦНАП у середньому можна отримати 105 адміністративних послуг, а рівень задоволеності послугами вимірюється не у всіх Центрах. Команда Мінцифри працює над збільшенням кількості послуг до 400-800 і підвищенням рівня задоволеності до 90% і вище.

У 2021 році Мінцифра запускає перші Центри Дія — one-stop shop із комплексом усіх необхідних послуг для громадян. У Центрах Дія люди зможуть швидше та зручніше отримати послуги: кілька послуг відразу замість кількох візитів, як це зараз.

Основні послуги, які стануть доступними для громадян: (1) адміністративні послуги; (2) консультації щодо онлайн-послуг; (3) комп’ютери з доступом до інтернету; (4) укладення договорів і угод щодо комунальних послуг; (5) консультації щодо бізнесу. Супутні: (1) безоплатна правова допомога; (2) пошта; (3) банківські послуги; (4) прийом громадян головою тергромади; (5) коворкінг-зона; (6) кав’ярня.

Ми працюємо над тим, щоб вже найближчим часом Центри Дія були в кожній області. Перші модернізовані Центри запустяться цього року у м. Житомир, м. Полтава, м. Краматорськ, селі Мамалига, селі Бабчинці та м. Соледар. Проєкт будівництва ЦНАП у Полтаві реалізовано минулого року спільно Мінрегіоном та Полтавською ОДА в межах Програми "Велике будівництво".

Команда Мінцифри розвиває мережу ЦНАП та спрощує процес надання адмінпослуг. Ми вперше в Україні запроваджуємо фінансову державну підтримку для ЦНАП та працюємо над тим, щоб ЦНАП стали портретом сучасної та інноваційної держави в кожній громаді, а українці змінили ставлення до державного сервісу.

Постанова дозволить:

  • забезпечити ефективний розвиток мережі ЦНАП в Україні

  • розподілити кошти між громадами 

  • наблизити якісні адміністративні послуги для громадян

  • створити додаткові робочі місця в громадах


Щоб отримати субвенцію, необхідно подати клопотання:

- у паперовій формі поштою за адресою: Міністерство цифрової трансформації України, вул. Ділова, 24, м. Київ, 03150;

- в електронній формі на офіційну скриньку Мінцифри: hello@thedigital.gov.ua. (Обов’язково підпишіть клопотання е-підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа)

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт