Цифровізація Держстату: беріть участь у першому статистичному онлайн-опитуванні

Прес-офіс Міністерства
11 вересня 2023, 10:36
  Перегляди 921

Статистичне пілотне опитування про зайнятість та безробіття українців уперше проходить в онлайн-форматі. Це важливий крок у масштабній трансформації Держстату, яка дасть змогу отримувати інформацію в реальному часі, швидко її аналізувати й обробляти. Тож українці віком від 15 років зможуть долучитися до опитування в зручний час просто зі смартфона з будь-якої країни світу. 

«Уряд щодня ухвалює десятки рішень, які впливають на життя суспільства. Усі вони мають базуватися на якісних даних. Разом з командою напрацювали концепцію, яким має бути Держстат. Це якісні та актуальні дані, які збирають, обробляють і поширюють у режимі реального часу. Один з етапів трансформації Державної служби статистики — упровадження онлайн-опитувань. Вони значно економлять час та бюджетні кошти порівняно з традиційним збором статистичних даних», зазначив Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.  

Збір статистичних даних про населення в багатьох асоціюється з походами працівників Держстату по домівках українців та заповненням паперових бланків. Щоб отримати інформацію, потрібно було проводити інтерв’ю, оцифровувати отримані відповіді, обробляти результати і лише потім викладати їх на офіційний сайт Держстату. Такий підхід потребував коштів з бюджету, займав багато часу населення та зусиль сотень співробітників, які проводять інтерв’ювання.

Цифровізація Держстату і впровадження онлайн-опитувань значно спрощують збір статистичних даних, пришвидшують обробку та поширення інформації. А також економлять бюджетні кошти й час як працівників Держстату, так і населення. 

Усе, що потрібно, — це смартфон або компʼютер, застосунок Дія або BankID. До того ж українці, які перебувають за кордоном, також можуть долучитися до опитування, що особливо актуально в умовах повномасштабної війни.

«Зараз Держстат на етапі цифровізації. У пріоритеті — автоматизація процесу збору, обробки й поширення офіційної державної статистичної інформації. Один з важливих кроків уже зроблено — запуск онлайн-опитувань. Разом з Міністерством цифрової трансформації ми з гордістю анонсуємо перше онлайн-опитування щодо зайнятості та безробіття населення й закликаємо взяти в ньому участь. Долучайтеся до процесу створення якісних статистичних даних, необхідних для ухвалення виважених рішень у напрямі подальшого розвитку нашої країни»,зазначив Ігор Вернер, Голова Державної служби статистики.

Перше онлайн-опитування Держстату стосується зайнятості та безробіття українців. Завдяки збору інформації будуть отримані дані про рівень та причини безробіття в країні, напрями зайнятості, способи пошуку роботи тощо. Уся отримана інформація під час онлайн-опитування деперсоналізована й використовуватиметься тільки в статистичних цілях. 

Взяти участь в онлайн-опитуванні щодо зайнятості та безробіття населення можуть люди віком від 15 років, які можуть авторизуватися на порталі опитувань через ID.GOV.UA (через Дія.Підпис або BankID).

Щоб долучитися до опитування:

  • Перейдіть за посиланням https://survey.stat.gov.ua для доступу на Портал опитувань Держстату

  • Ознайомтеся з інформацією про опитування та натисніть Взяти участь в опитуваннях

  • Авторизуйтеся на Порталі опитувань за допомогою id.gov.ua одним зі способів:

    • Дія.Підпис

    • BankID

    • Апаратний ключ

    • Файловий ключ

  • Перейдіть до Опитування й заповніть анкети.

Сервіс онлайн-опитування Держстату розроблено за підтримки Міністерства цифрової трансформації та Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт