Цифровізація будівництва: результати роботи онлайн-послуг за 4 роки

  Перегляди 359

4 роки тому запрацювала Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Відтоді процеси, повʼязані з оформленням будівництва, відбуваються онлайн, без візитів до державних органів. 

Через систему можна зареєструвати будівельні документи та отримати дозвіл на виконання будівельних робіт. А також знайти інформацію про конкретне будівництво й переглянути плани забудови. Це дає прозорість для громадян, які можуть відстежувати законність будівництва. 

Раніше паперові документи будівельного сектору підробляли, губили, а за хабарі пришвидшували чи призупиняли їх розгляд. З появою ЄДЕССБ будівельна сфера стала більш зручною, швидкою та безпечною. 24 години замість 6 місяців нині розглядають заяву про початок будівництва. Це одне із суттєвих досягнень для забудовників і громадян, які зводять приватні будинки.

Як працює система? ЄДЕССБ створює і зберігає документи, які фіксують характеристики та стан об’єктів на різних етапах будівництва. Система також логує кожен крок, що мінімізує ризик шахрайства. 

За весь час роботи українці зареєстрували:

  • понад 2 млн відомостей про технічні інвентаризації об’єктів;
  • 556,1 тис. дозвільних документів для початку будівельних робіт;
  • майже 130 тис. будівельних паспортів; 
  • 90,6 тис. проєктної документації об’єктів;
  • 65,5 тис. документів щодо містобудівних умов та обмежень.  

Зараз на порталі Дія 13 будівельних послуг для громадян. За 4 роки українці вже понад 163 тисячі разів отримали їх через Дію. А в ЦНАПах за цей час скористалися більш ніж 282 тисячі разів.

У системі зареєструвалися й працюють понад 105 тисяч користувачів. Це архітектори, інженери-проєктувальники, працівники органів архітектурно-будівельного контролю, замовники будівництва, девелопери тощо.

Будівельні послуги онлайн принесли державі 11,2 млрд грн антикорупційного ефекту. Продовжуємо цифровізувати будівництво, щоб кожен українець отримував швидкі та безпечні будівельні послуги.

ЄДЕССБ створено у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури й Мінцифри за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS». Зараз система реалізується завдяки проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID та UK Dev. Партнер у реалізації проєкту — Фонд Східна Європа.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт