Цифровізація бібліотек у межах Дія.Цифрова освіта: 150 комп'ютерів передають на Полтавщині

  Перегляди 1800

Сільські бібліотеки Полтавщини почали отримувати 150 одиниць комп’ютерної техніки в межах проєкту Міністерства цифрової трансформації Дія.Цифрова освіта. Передача першої партії комп’ютерів відбулась на базі Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського. 

Це частина масштабної ініціативи з передачі 5000 комп’ютерів бібліотекам по всій країні. Вже передали більше 2000 комп’ютерів до 7 областей України.

На реалізацію проєкту не витрачені кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки передачі техніки партнерами — Favorit Foundation. Також партнерами є Офіс Президента України та Українська бібліотечна асоціація. 

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що завдяки проєкту Дія.Цифрова освіта сільські бібліотеки мають можливість стати платформою для якісної цифрової освіти й розширити спектр бібліотечних послуг.

«Наразі в Полтавській області працює понад 170 хабів цифрової освіти, які розташовані на базі бібліотек, молодіжних центрів і громадських організацій. Ми розширюємо цю мережу, щоб кожен мешканець Полтавщини мав вільний доступ до безкоштовної цифрової освіти», — заявила Валерія Іонан.  

Генеральний директор директорату внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента Вероніка Селега: «З самого початку ініціативи комп’ютеризації, ми розуміли необхідність підтримки саме сільських бібліотек. Попит на бібліотеку в селі колосальний, як би це не здавалося дивним. Часто це єдине місце для зібрань людей. Об’єднують заходи, спільні інтереси, пошук роботи, гра. Наявність комп’ютерів та підключення до Інтернету — це базова умова комфорту сучасної людини, тому надзвичайно радію, що областей усе більше і це ще далеко не кінець програми. Вітаю Полтавську область!».

Куратор проєктів Благодійного фонду Favorit Foundation Маріанна Ковеня: «Сьогодні ми не уявляємо свого життя без технологій. Але, на жаль, далеко не всі сім'ї мають цифрові гаджети та доступ до інтернету вдома, особливо якщо мова йде про сільську місцевість. Наявність комп’ютерів у таких публічних місцях, як сільські бібліотеки, це можливість для людей безкоштовно мати доступ до цифрових знань і задовольняти освітні й особисті потреби, незалежно від віку».

Голова правління Асоціації розвитку туризму Фазиль Аскеров: «Полтавська область отримала комп'ютери для сільських бібліотек. І, можливо, завдяки саме цим комп'ютерам Полтавщина, яка дала світові великих письменників, подарує світу нових комп'ютерних геніїв. Відповідальний бизнес у координації з місцевими органами влади і за дуже системної підтримки Міністерства цифрової трансформації та Офісу Президента України продовжує проєкт. Полтавська область є восьмою, яка отримує комп’ютери, і точно не останньою».

Заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Панченко: «Ми маємо амбітну ціль, щоб у кожному населеному пункті, в кожній громаді був доступ до такого хабу. Вони будуть на базі бібліотек, шкіл, центрів Дія чи інших закладів. Також у Стратегії Полтавської області на 2021-2027 роки передбачено, щоб як мінімум 200 000 осіб області були залучені до цифрової грамотності через платформу «Дія.Цифрова освіта». 

Оксана Бруй, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація: «Завдяки цьому проєкту ще 150 комп’ютерів надійдуть до сільських бібліотек. А це ще один крок до того, щоб наші бібліотеки надавали людям можливість працювати в інтернеті, навчатися та здобувати і покращувати свої цифрові навички».    

Нагадаємо, в Україні є понад 15 000 публічних бібліотек, більшість з яких — це сільські бібліотеки та бібліотеки ОТГ. Лише близько 30% з них мають комп'ютери та підключені до мережі Інтернет. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт