Світовий банк оцінив збитки українського телеком-ринку у $2,6 млрд

  Перегляди 1807

До 24 лютого Україна мала найбільше у Європі покриття швидкісним інтернетом. За минулий рік понад 7000 соціальних об’єктів підключено, і понад 1 млн українців у 3000 сіл вперше отримали можливість скористатися високошвидкісним інтернетом. 

Через російську агресію понад 720 інтернет-операторів зазнали значних збитків. Зруйновано цифрову інфраструктуру, сотні кілометрів кабелю та десятки тисяч одиниць обладнання. Загалом майже чверть усіх інтернет-мереж країни зазнали руйнувань, а це понад 1,7 млн ліній фіксованого зв’язку та понад 3000 базових станцій мобільного. 

За оцінкою Світового банку, щоб відновити телеком-сферу до рівня довоєнного розвитку, необхідно $1,79 млрд. Через руйнування мереж прямі збитки компаній вже сягнули $0,71 млрд. 

Найбільші телеком-втрати зосереджені на Сході України. Оператори, які надають послуги на Харківщині, зазнали 22% збитків, Запоріжжі — 18%, Донеччині — 17%, Херсонщині — 10%, Чернігівщині — 6%, Луганщині — 7%. 

Економічні втрати телеком-ринку Світовий банк оцінив у понад $0,1 млрд. Адже компанії надають на 22% менше послуг, ніж до 24 лютого, та втрачають дохід і далі.

Станом на липень 2022 року:

  • якість фіксованого інтернету в Україні повернулася до довоєнного рівня (на початку травня вона була нижчою на 13%), а мобільного зв'язку — залишається на 19% нижчою;
  • 12,2% населених пунктів повністю втратили доступ до мобільного зв'язку, а 3,1% — частково;
  • 11% базових станцій мобільних операторів не працюють. 

Оцінка потреб у відновленні є попередньою. Адже війна триває. З кожним деокупованим містом нас очікують зруйновані мережі й нова потреба для швидкого відновлення зв’язку.

Оцінку здійснила команда Світового банку у співпраці з Мінцифрою, НКЕК та Київською школою економіки. Також враховувалася інформація від центральних органів виконавчої влади та військово-цивільних адміністрацій.

Оцінка базується на методиці оцінки збитків від наслідків катаклізмів, розробленій Світовим банком (Damage, Loss, and Needs Assessment Guidance Notes, Volumes 1–3), та здійснена в тісній співпраці з командою Світового банку. 

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт