Студенти вивчатимуть інноваційне підприємництво в 76 українських університетах

Прес-офіс
22 вересня 2020, 10:46
  Перегляди 1466

Підприємницький університет включає навчальну дисципліну «Інноваційне підприємництво та управління стартап проєктами», яка інтегрована в навчальну програму бакалаврату або магістратури та запущена у 76 університетах України. Організатори планують, що до кінця семестру курс пройде понад 3900 студентів.

Для створення університетів з потужною культурою підприємництва і стартап інфраструктурою, 22 вересня 2020 року презентовано ініціативу «Підприємницький університет», яка реалізується мережею стартап-інкубаторів YEP спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством освіти і науки України, Українським фондом стартапів, за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». 

До створення навчальної програми «Підприємницького університету» долучилися Міністерство освіти і науки України, Міністерство цифрової трансформації України, Дія.Бізнес, професор Льюїс Шитс (Entrepreneurship Clinic, університет Північної Кароліни), Олена Донець (співзасновниця Duco.io, Ізраїль), Марет Ахонен (IdeaLab, Університет Тарту, Естонія), платформа TechUkraine, Рубен Ньювенхаус (екс-директор StartupAmsterdam). Менторську підтримку учасники «Підприємницького університету» отримають від мережі стартап-інкубаторів YEP, Українського фонду стартапів, Cisco, OKKO, Genesis та інших партнерів ініціативи.

На презентації «Підприємницького університету», Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції, зауважила:

«Міністерство цифрової трансформації відкриває Центри підтримки підприємців Дія.Бізнес по всій Україні. Випускники освітнього курсу YEP ще будучи в університеті, спробують запустити власний бізнес. І ми чекаємо на них далі в наших центрах».

Кім Кім Ї, заступниця Директора Офісу економічного зростання Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні та Білорусі, зазначила:

«Стрімкий розвиток таких секторів, як ІТ та креативні індустрії в Україні, демонструє, що українці мають конкурентоспроможні знання та можуть відповідати очікуванням міжнародних споживачів. Але для того, щоб рухати цей процес вперед, потрібно розвивати у молоді підприємницький хист. Агентство США з міжнародного розвитку підтримує поширення інноваційного підприємництва, та закликає керівництво університетів долучатись до ініціативи, бути підприємливими, а також звертатися до приватного сектору та будувати партнерські відносини для залучення радників та експертів до подальшого вдосконалення «Підприємницького університету».

Андрій Заікін, засновник та Генеральний директор мережі стартап-інкубаторів YEP, зазначив:

«Навчальний курс в університетах - це лише перший крок до втілення ідеї підприємницьких університетів в Україні. До 2022 року маємо амбітні плани - здійснити інституційні та інфраструктурні зміни для розвитку підприємництва в університетах». 

Анжела Кузнєцова, ректорка Університету банківської справи, одного з пілотних університетів, що вже підтримав ініціативу, додала:

“Для нашого університету важливо, щоб випускники могли не просто працевлаштуватися, а й стати роботодавцями, розпочавши власний інноваційний бізнес. Думаю такий підхід дає нашому університету перевагу на ринку вищої освіти в Україні. Навчальний курс викликав ажіотаж серед студентів, і це дуже добре». 

Павло Карташов, директор Українського фонду стартапів, зазначив, що всі студентські команди, що пройдуть курс «Інноваційне підприємництво та управління стартап проєктами» зможуть податися на конкурс від Українського фонду стартапів та отримати гроші на свій перший продукт». 

Мережа стартап-інкубаторів YEP — створює екосистему молодіжного підприємництва в Україні та Східній Європі, яка надає можливості молоді для персонального та професійного розвитку. Це можливість без ризиків спробувати себе у підприємництві та запустити власний стартап за 3 місяці.

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) підтримує стартапи й малі та середні підприємства (МСП) з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також сприяє формуванню ефективної торгової політики, щоб забезпечити МСП можливістю скористатись перевагами від міжнародної торгівлі.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт