Штучний інтелект і права людини: презентували рекомендації з відповідального використання ШІ

  Перегляди 575

Офіс Омбудсмана, Мінцифра та проєкт EU4DigitalUA, що фінансується ЄС, презентували рекомендації з дотримання прав людини та обробки персональних даних у сфері ШІ.

Перш за все йдеться про захист права на приватність під час впровадження та застосування цієї технології. Основна мета документа — ознайомити українські компанії та державні органи з правилами етичного використання штучного інтелекту, щоб запобігти порушенню прав людини. 

«Людиноцентричність при створенні AI-продуктів повинна стати новим пріоритетом у сфері штучного інтелекту. Зараз наше завдання — бустити розвиток технології та паралельно створювати запобіжники, що триматимуть її під контролем людини. Презентовані рекомендації є частиною реалізації цього плану», — зазначив Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації України.

У методичному матеріалі описані міжнародні принципи взаємодії зі штучним інтелектом та правове регулювання ШІ в ЄС і США. Також порушено питання управління штучним інтелектом відповідно до вимог національного та міжнародного законодавства. 

«Розуміння принципів, якими повинні керуватися розробники й компанії, що працюють із ШІ, важливі для побудови довіри до електронних сервісів в Україні. Рекомендації у сфері захисту персональних даних допоможуть зміцнити поінформованість та запобігти порушенням права на приватність», — зауважує Юлія Деркаченко, Представниця Уповноваженого з інформаційних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Документ містить гайдлайни для компаній про взаємодію з системами на базі ШІ. Окремий фокус — забезпечення захисту персональних даних. 

«Розробка рекомендацій — це перший крок на шляху до етичного використання ШІ в Україні. Ця ініціатива підкреслює прагнення не лише використовувати технологічні досягнення, але й робити це з особливою увагою до захисту прав людини, зокрема права на приватність», – наголосив Андрій Ніколаєв, ключовий експерт із захисту персональних даних проєкту EU4DigitalUA.

Документ стане важливим кроком у втіленні Дорожньої карти регулювання штучного інтелекту в Україні. Наступний етап передбачає розробку більш специфічних гайдлайнів з фокусом на окремих питаннях, що стосуються ШІ. Також у планах — створення методології оцінки впливу ШІ на права людини, регуляторної пісочниці, добровільних кодексів поведінки для бізнесу та Білої книги з регулювання ШІ. 

Ознайомитися з документом можна за посиланням.

Документ розроблено експертами проєкту EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом, у співпраці з Офісом Омбудсмана та Мінцифрою.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт