Розширюємо підтримку цифрових проєктів: до програми EGAP долучилися Херсонська, Хмельницька та Сумська області

  Перегляди 422

Продовжуємо цифровізувати регіони та впроваджувати ще більше проєктів, які спрощуватимуть життя громадян на місцях. 

Міністерство цифрової трансформації, Фонд Східна Європа, Сумська, Хмельницька та Херсонська обласні військові адміністрації уклали Меморандум про співробітництво щодо реалізації програми міжнародної технічної допомоги «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)».

«Цифрова трансформація регіонів — один із пріоритетів Мінцифри. Ми активно працюємо над створенням нових цифрових сервісів та послуг, які спрощують життя громадян. CDTO ОВА та цифрові команди в регіонах допомагають нам швидко впроваджувати інновації по всій країні. Приєднання Хмельницької, Сумської, Херсонської областей до програми EGAP допоможе створити комплексний план розвитку громад у цих регіонах. Також налагодить прозору й швидку взаємодію громадян з державою та мінімізує корупційні ризики. Крім того, переконана, що досвід цифровізації громад, які розташовані в зоні бойових дій або були деокуповані, допоможе під час відбудови України. Вдячна нашим партнерам за підтримку», — зазначає Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції. 

Меморандум передбачає: 

  • розробку цифрових стратегій та програм інформатизації
  • запровадження електронних послуг та інструментів електронної демократії
  • автоматизацію роботи ЦНАП
  • впровадження електронного урядування та електронної демократії

«Швейцарія системно підтримує позитивні зміни в Україні, попри такі складні часи. Разом легше долати виклики. Тож для нас і наших постійних партнерів Фонду Східна Європа важливо бачити якісні зміни не лише на центральному рівні, а й на місцях. Скорочення цифрового розриву між містом та селом — наша глобальна ціль. Впевнений, сьогодні ми робимо ще один крок на шляху до її досягнення. Адже чим більше українських громад долучаться до Програми, тим масштабнішого результату вдасться досягти. А отже, тим більше українців матимуть доступ до сучасних цифрових інструментів», — Андре Хубер, керівник Програми співробітництва Швейцарії в Україні. 

У межах програми EGAP у Сумській, Хмельницькій та Херсонській областях виберуть пілотні громади, які впроваджуватимуть цифрові проєкти. Подати заявку на участь у пілоті може кожна громада регіону. У фокусі уваги — втілення проєктів, які підвищують ефективність роботи влади та покращують доступність послуг для громадян. Серед них — мобільна валізка для ЦНАП, школа громадського бюджету, чатботи тощо. 

«Програма EGAP вже понад 5 років працює із 44 громадами. Буду відвертим: сьогодні ці громади мають зовсім не такий вигляд, як на початку нашої співпраці. Ми пишаємося кожною і кожним, хто взяв на себе відповідальність на місцях, повірив у свою громаду й допоміг утілити зміни. Після підписання Меморандуму ми оголосимо конкурс пілотних громад у Сумській, Херсонській та Хмельницькій областях, з якими працюватимемо та впроваджуватимемо електронні сервіси. Закликаю очільників громад брати участь та разом з нами втілювати цифрові проєкти», — зауважив Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа. 

Загалом до програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)» вже долучилися Волинська, Вінницька, Дніпропетровська, Луганська, Одеська, Чернігівська області. EGAP забезпечує комплексний підхід до впровадження цифрових проєктів у регіонах та громадах України. Програма допомагає розширити базову інфраструктурну, зокрема оновити або відбудувати ЦНАПи. Також розширює перелік та якість надання актуальних послуг. Крім того, у межах EGAP проводять навчання для працівників ЦНАПів, упроваджують інструменти електронної демократії, STEM-лабораторії. 

Нагадаємо, Програма EGAP допомогла створити портал та застосунок Дія, платформу Дія.Освіта, автоматизувати реєстрацію бізнесу в Україні. Також запустити найпопулярніші послуги та документи: єМалятко, електронні паспорти, COVID-сертифікати, сплату податків ФОП тощо. Крім того, Мінцифра разом з Урядом Швейцарії та Фондом Східна Європа провели Diia in Zurich. 

Дякуємо нашим партнерам — Уряду Швейцарії та Фонду Східна Європа за постійну підтримку у впровадженні цифрових проєктів. 

Програма «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP) фінансується Урядом Швейцарії і виконується Фондом Східна Європа. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт