Розробляємо прозорий ринок тютюну та алкоголю: Уряд ухвалив нормативно-правові акти для системи еАкциз

Скоро в Україні запрацює система еАкциз, яка повністю візьме під контроль обіг алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Кабмін ухвалив нормативно-правові акти про порядок функціонування системи.

Це захистить українців від підробок. еАкциз замінить традиційні паперові акцизні марки на електронні з унікальними кодами, що дозволить людям сканувати продукцію за допомогою застосунку Дія, перевіряти легальність і походження товару та надсилати скарги в разі порушень. 

Ухвалені Урядом документи регулюють функціонування системи еАкциз, роботу з бізнесом і державними органами, взаємодію з іншими реєстрами, витяги з системи, а також відстеження підакцизних товарів, зокрема завдяки складанню акцизного електронного документа (АЕД) та унікального групового ідентифікатора (УГІ).

еАкциз дозволить:

  • бізнесу отримувати акцизні марки без бюрократії та візитів до податкової служби;
  • споживачам перевіряти легальність продукції через Дію;
  • державі не втрачати кошти через тіньовий ринок тютюну та алкоголю. 

Цифровізуємо галузь, щоб захистити українців від підробок і збільшити надходження до держбюджету.

Проєкт еАкциз впроваджується Міністерством цифрової трансформації спільно з Міністерством фінансів та Державною податковою службою за сприяння проєкту «Підтримка цифрової трансформації» за підтримки USAID та UK Dev. Партнери проєкту – Фонд Східна Європа та Інститут аналітики та адвокації.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт