Рік порталу Дія: яка послуга найпопулярніша серед українців?

Прес-офіс Міністерства
29 березня 2021, 08:40
  Перегляди 3011

Найшвидша реєстрація бізнесу у світі, автоматизовані будівельні послуги та комплексна послуга для батьків новонароджених дітей єМалятко, запис до листа очікування вакцинації від COVID-19 та інші. Вже рік українці отримують усі ці послуги у декілька кліків: без черг, бюрократії та поїздок.

У квітні 2020 Мінцифра запустила портал Дія. На сьогодні понад 3,6 мільйонів відвідувань порталу. Про це повідомив Віцепрем’єр-міністр  — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму фейсбуці.

“З появою Дії отримання послуг стало набагато простішим і комфортнішим. Українці тепер не витрачають час на поїздки, ходіння кабінетами і черги у кілька годин чи навіть днів. Ми мінімізували людський фактор і зробили послуги максимально швидкими та доступними. Саме такою ми будуємо цифрову державу — із найзручнішими у світі послугами”.
Михайло Федоров

Ми запустили найшвидшу реєстрацію бізнесу у світі. Послуги з відкриття, внесення змін та закриття ФОП стали одними із перших онлайн-сервісів на порталі Дія та одними з найпопулярніших. Так, процес реєстрації ФОП скоротився з 30 до 3 етапів. Зараз заповнення форми займає лише 10-15 хвилин. До речі, ми тестували відкриття ФОП у прямому ефірі — на це пішло 7 хвилин. На сьогодні уже понад 275 тисяч українців успішно скористалися послугами. А 94% користувачів задоволені якістю цих послуг.

Ми повністю змінили бізнес-процеси та зробили послуги для підприємців зручними та людяними. Мінцифра не просто перевела цю послугу на портал Дія, а значно спростила процес реєстрації бізнесу. Дані, які заявник раніше вводив у кабінеті громадянина на порталі Дія, автоматично підтягуються до заяви — так само, як і дані електронного підпису. Громадянину не потрібно ще раз вводити інформацію про себе.  

Важливо, що при відкритті ФОП можна також зареєструватися платником ПДВ. А ще послуга з реєстрації ФОП включає взяття на облік платників єдиного податку податковою службою та державними органами статистики. За лаштунками проєкту — нормативний та технічний реінжиніринг, а також навчання державних реєстраторів. 

Завдяки цьому у 2020 році близько 40% підприємців відкривали ФОП онлайн. У 2019 році ця цифра становила лише 5%. 

Онлайн-послуги для ФОП також мають значний антикорупційний ефект — потенційно вони можуть заощаджувати до 255 мільйонів гривень. А 81% користувачів визнають ефективність послуг у боротьбі з корупцією.

А вже цієї весни Мінцифра запустить автоматичні послуги для ФОП. Щоб після звернення громадян автоматична система приймала рішення щодо реєстрації фізичної особи-підприємця, внесення змін або закриття. У кінцевому результаті усі державні послуги мають ставати автоматичними та виключати людське втручання. 

Крім того, на порталі Дія також доступні послуги для ТОВ. Послуга з відкриття ТОВ займає близько 30 хвилин. Наразі маємо уже 1700 відкритих ТОВ.

Послуги розроблені Міністерством цифрової трансформації, Міністерством юстиції, Міністерством фінансів, Державною податковою службою за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», Програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва та реалізується Фондом Східна Європа та Innovabridge, проєкту USAID “ВзаємоДія!” (SACCI) та проєкту EGOV4UKRAINE.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт