Результати засідання Комітету з питань цифрової трансформації за 23 березня

Під час засідання Комітет з питань цифрової трансформації розглянув стан виконання заходів з питань забезпечення кібербезпеки держави за 2022 рік.

А також законопроєкти:

  • № 8410 про оцінку впливу на довкілля;
  • № 8151 щодо врегулювання питань ідентифікації та верифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства;
  • № 8154 щодо врегулювання питань ідентифікації та верифікації іноземців та осіб без громадянства у разі порушення вимог законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства;
  • № 6004-д про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля;
  • № 6177 про Національну комісію з питань захисту персональних даних та доступу до публічної інформації;
  • № 8043 щодо зарахування окремих адміністративних зборів у сфері ведення Державного земельного кадастру.

За результатами обговорення члени Комітету рекомендували профільним комітетам врахувати зауваження і пропозиції під час підготовки та розгляду законопроєктів. Водночас проєкт Закону № 8043 рекомендували прийняти за основу.

Крім того, на виконання контрольної функції Комітету було розглянуто звіти основних суб’єктів національної кібербезпеки щодо стану виконання заходів з питань забезпечення кібербезпеки держави за 2022 рік.

Основними суб’єктами національної системи кібербезпеки відповідно до Закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» є: Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національна поліція України, Служба безпеки України, Міністерство оборони України та Генеральний штаб Збройних Сил України, розвідувальні органи та Національний банк України.

Формування та реалізацію державної політики щодо захисту у кіберпросторі державних інформаційних ресурсів та інформації, вимога щодо захисту якої встановлена законом, активної протидії агресії у кіберпросторі, кіберзахисту об’єктів критичної інформаційної інфраструктури забезпечує Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України. Протягом 2022 року Адміністрацією Держспецзв’язку реалізовано низку заходів, які сприяли підвищенню рівня кіберзахисту, зокрема об’єктів критичної інфраструктури.

Створення кібервійськ для забезпечення захисту критичної інформаційної інфраструктури стало одним з завдань Національної поліції України протягом 2022 року. Департаментом кіберполіції з метою протидії державі-терористу створено ряд проєктів для боротьби на інформаційному фронті, посилилась робота над створенням безпечного кіберсередовища для активних користувачів мережі Інтернет та підвищенням рівня поінформованості громадян про безпеку в кіберпросторі.

Службою безпеки України протягом звітного періоду вживались організаційні, контррозвідувальні та оперативно-розшукові заходи, спрямовані на попередження, виявлення та протидію загрозам державній безпеці у кіберсфері, підвищувалась стійкість вітчизняного кіберпростору до протиправних посягань російських спецслужб, груп та окремих осіб.

Генеральним штабом Збройних Сил України спільно з іншими складовими Сил оборони для протидії кібератакам противника здійснювались заходи з кіберзахисту інформаційно-комунікаційних систем, а також державних інформаційних ресурсів.

Національний банк України впродовж 2022 року зосередив свої зусилля на забезпеченні безперебійної роботи банківської системи України, захисті критичної інфраструктури в банківській системі України. Центр кіберзахисту Національного банку та Команда реагування на кіберінциденти в банківській системі України (CSIRT-NBU) було переведено в посилений режим роботи. Вони здійснювали постійний моніторинг ризиків і кіберзагроз інформаційним ресурсам банківської системи України та забезпечили вжиття своєчасних й адекватних заходів реагування та протидії.

Голова Комітету Михайло Крячко подякував усім представникам суб’єктів національної системи кібербезпеки за плідну і важливу роботу на благо країни та закликав працювати разом задля перемоги України.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт