Результати цифрової трансформації в регіонах України

Прес-офіс Міністерства
23 березня 2023, 14:42
  Перегляди 3379

Індекс цифрової трансформації регіонів України розробила команда регіональної цифровізації Мінцифри. Індекс — це один з інструментів для вимірювання процесів інформатизації та цифровізації у 24 регіонах країни. Такий аналіз дозволяє визначити ефективність органів влади у напрямі цифровізації, а також побачити потреби у цифровій трансформації. 

Мета Індексу: створити базу для дослідження рівня цифрової трансформації в обласних державних адміністраціях. Результати дозволять владі, аналітикам, розробникам та іншим зацікавленим сторонам оптимізувати процеси діджиталізації в області.  

Індекс містить 8 основних блоків:

  1. Інституційна спроможність 

  2. Розвиток інтернету

  3. Розвиток ЦНАП

  4. Режим «без паперів»

  5. Цифрова освіта

  6. Візитівка області

  7. Проникнення базових електронних послуг

  8. Галузева цифрова трансформація

Результати проведеного дослідження 2022 року демонструють, що Індекс у межах України становить 0.650 бала з 1 можливого. Найвище значення мають Дніпропетровська [0.916], Тернопільська [0.910] та Одеська [0.836] області. Серед основних субіндексів найвищі значення спостерігаються у «Розвиток ЦНАП» [0.771], «Режим “без паперів”» [0.691] та «Розвиток інтернету» [0.683]. 

Одним із важливих складників Індексу цифрової трансформації регіонів є інституційна спроможність, що є першим етапом у цифровому розвитку регіону та реалізується цифровими лідерами та лідерками у громаді. 

«Індекс цифрової трансформації регіонів — це інструмент, який дозволяє зрозуміти та порівняти прогрес цифрової трансформації у регіонах. Це важливо для аналізу, планування та впровадження цифрових реформ», — зазначає Валерія Іонан

Розвиток цифрових технологій підвищує попит на IT-фахівців у держорганах. Фактична кількість працівників у структурних підрозділах із розвитку інформатизації в ОДА становить 70,7% від запланованого. У Чернівецькій, Кіровоградській та Чернігівській областях спостерігається запит на збільшення команд у напрямі цифрової трансформації. 

Відповідно до результатів дослідження, станом на 2021 рік частка українців, що мають цифрові навички на рівні «базові» та «вищі», становить 52.2%. До 2024 року Мінцифри визначає ціль в охопленні 6 млн українців навчальним контентом на базі Дія.Цифрова освіта. Дані демонструють, що у Вінницькій, Полтавській та Закарпатській областях мешканці/ки найбільше поінформовані та залучені до платформи Дія.Цифрова освіта. Натомість є області, де критично важливо підвищити рівень залученості мешканців/ок до цієї платформи: Івано-Франківська, Сумська, Харківська та Рівненська області. 

Також в Україні запроваджується режим «без паперів» з метою підвищення ефективності держорганів, зменшення витрат та оптимізації послуг для населення. Режим «без паперів» передбачає використання цифрової інфраструктури, як-от хмарні сервіси, інформаційні системи та платформи. У межах дослідження передбачалося вимірювання процесів електронного документообігу, оцифрування реєстрів в обласних державних адміністраціях та впровадження електронних послуг у закладах різного типу. Значення субіндексу становить 0.691 з 1 можливого. У переліку областей найвищі значення є у Полтавській [0.967], Одеській [0.958] та Дніпропетровській [0.952] областях, а найнижчі — у Запорізькій [0.063], Івано-Франківській [0.162] та Чернівецькій [0.390] областях. 

Переглянути детальне дослідження можна за посиланням: https://bit.ly/3ly24TR

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт