Результати національного відбору до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів

  Перегляди 2635

П’ятнадцять організацій відібрали для участі в конкурсі Європейської комісії. Вони мають змогу приєднатися до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів (ЄЦІХ) у межах програми ЄС «Цифрова Європа».

Національний відбір тривав з 20 грудня 2023 року до 19 січня 2024 року. Всього подано 60 заявок, які оцінювала комісія. У її складі були представники Міністерства цифрової трансформації України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту, а також міжнародні експерти. 

Серед найпопулярніших сфер діяльності потенційних хабів — агропромисловість, штучний інтелект (ШІ), кібербезпека та енергетична галузь. 

Відбір організацій здійснювався за критеріями:

  • відповідність цілям програми «Цифрова Європа», а також національним або регіональним цифровим цілям;
  • план та спроможність реалізації запланованих активностей;
  • очікувані результати та потенційний довгостроковий ефект;
  • конкурентоспроможність і переваги для місцевої екосистеми інновацій та підприємництва загалом.

Фіналістами національного відбору стали організації, які готові впроваджувати інновації та цифрову трансформацію для українських підприємств і державних установ. Серед них: 

  1. Громадська спілка «Харківський кластер інформаційних технологій». Спеціалізація: у сферах енергетики, агропромисловості, кібербезпеки та тестування нових технологій.
  2. Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. Спеціалізація: у сферах штучного інтелекту, кібербезпеки, високопродуктивних обчислень, цифрової освіти та підтримки стартапів.
  3. Консорціум у складі Університета Короля Данила, Івано-Франківського ІТ-кластера, Прикарпатського екоенергетичного кластера, Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради, ТОВ «Ейрбридж Глобал». Спеціалізація: у сферах штучного інтелекту, високопродуктивних обчисленнях, технологій розумного міста, діджиталізації, кібербезпеці, інтелектуальних транспортних системах, великих даних, підвищенні кваліфікації в галузі зелених технологій, чистої енергетики, енергоефективності, маркетингових дослідженнях, фінансовому консалтингу та юридичних послугах у сфері високих технологій.
  4. ТОВ «Науковий парк Національного університету «Львівська політехніка». Спеціалізація: у сферах обчислень, штучного інтелекту, кібербезпеки та в цифрових навичках високого рівня.
  5. Інститут фізики НАН України. Спеціалізація: енергоефективність.
  6. Громадська спілка «Український кластерний альянс». Спеціалізація: у сферах агропромисловості, медицини, приладобудування, електроніки та фотоніки, телекомунікацій та енергетики.
  7. Громадська організація «Майстерня добра». Спеціалізація: у сферах медицини, реабілітації, інклюзивної освіти та соціальної сфери.
  8. Хмельницький національний університет. Спеціалізація: у сферах швейної промисловості та машинобудування. 
  9. Поліський національний університет. Спеціалізація: у сфері розвитку цифрових навичок високого рівня.
  10. Національний університет «Запорізька політехніка». Спеціалізація: у сферах обчислень, штучного інтелекту, кібербезпеки та цифрових навичок високого рівня.
  11. Благодійна організація «Благодійний Фонд “Промприлад”». Спеціалізація: у сферах кібербезпеки, штучного інтелекту, енергетичного сектору та зеленої трансформації.
  12. Асоціація «Львівський Кластер Інформаційних Технологій та Бізнес-Послуг». Спеціалізація: у сферах штучного інтелекту, машинного навчання, VR та AR, робототехніки, радіоелектроніки та цифрової освіти.
  13. ТОВ «Юніт Менеджмент Компані». Спеціалізація: у сферах штучного інтелекту, машинного навчання, VR та AR, технології блокчейн, тестування аграрних та фінансових технологій.
  14. Громадська організація Інститут «Київська школа економіки». Спеціалізація: у сфері агропромисловості.
  15. Приватна установа «Університет “Київська школа економіки”». Спеціалізація: у сферах правової підтримки використання штучного інтелекту, освітніх програм, тренінгів, юридичних консультацій та високопродуктивного обчислення.

Фіналісти національного відбору перейшли до другого етапу та готують заявки для участі в конкурсі від Європейської комісії. Конкурс триватиме до 10 квітня 2024 року. 

Влітку 2024 року буде оголошено переможців, які приєднаються до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів (ЄЦІХ).  Вони отримають грант на впровадження своїх проєктів.

Грант від ЄС покриє половину вартості створення та функціонування хабу до 2027 року. Решту 50% повинен покрити учасник. Загальний бюджет підтримки хабів в Україні за участі ЄС у межах конкурсу — 4,5 мільйона євро. 

Ініціатива проводиться в межах програми ЄС «Цифрова Європа», стратегічним реалізатором якої в Україні є Міністерство цифрової трансформації України, практичним консультантом — Офіс з розвитку підприємництва та експорту, за підтримки програми GIZ Ukraine «Цифрова трансформація МСП у країнах Східного партнерства», що фінансується Урядом Німеччини.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт