Результати Мінцифри в напрямку реформування сфери адмінпослуг у межах підготовки до URC 2021

  Перегляди 1383

Ukraine Reform Conference — ключова щорічна міжнародна подія, присвячена експертному обговоренню прогресу реформ в Україні. URC започаткована Урядом у 2017 році і вже третій рік поспіль об’єднує українських та іноземних топ-урядовців, представників Євросоюзу, НАТО, G7, бізнесу та громадянського суспільства.

У межах підготовки до URC 2021 на онлайн-обговоренні “Реформа публічної адміністрації: оцінка прогресу й актуальні виклики” Людмила Рабчинська, заступниця Міністра цифрової трансформації, розповіла, як законопроєкт про адмінпроцедуру вплине на реформування сфери адмінпослуг, та поділилася результатами децентралізації адмінпослуг і розвитку мережі ЦНАП за 1-й квартал 2021 року. 

“Важливим кроком для реформування сфери адмінпослуг є законопроєкт про адмінпроцедуру, який у березні Комітет ВРУ рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому. Мінцифра підтримує прийняття законопроєкту, адже це дасть можливість зменшити кількість паперових документів, які подають заявники до держорганів, та дозволить держорганам нарешті повноцінно взаємодіяти один з одним в електронному форматі. Це сприятиме реалізації ініціативи Президента щодо руху держави в напрямку paperless”, — підкреслила Людмила Рабчинська, заступниця Міністра з цифрової трансформації.

Для того, щоб забезпечити реалізацію реформи у сфері адмінпослуг, Мінцифра працює над:

  • трансформацією ЦНАП РДА в ЦНАП ОМС. З початку 2021 року  в населених пунктах-колишніх центрах районів було утворено 224 ЦНАП ОМС, з них вже 213 надають послуги громадянам. Загалом  в населених пунктах-колишніх центрах районів  утворено 451 ЦНАП ОМС, з яких вже 440 працюють та обслуговують відвідувачів. 

До кінця цього року  в населених пунктах-колишніх центрах районів залишилося утворити ще 12 ЦНАП ОМС: у Вінницькій області — 3, у Донецькій області — 2, Запорізькій області — 2 та по 1 ЦНАП у Луганській, Одеській, Полтавській, Харківській та Чернівецькій областях.

Для того, щоб забезпечити єдиний підхід до трансформації ЦНАП, Мінцифра розробила та винесла на розгляд Уряду проєкт розпорядження КМУ № 254  «Деякі питання оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг»;

  • розширенням переліку адмінпослуг. Мінцифра планує збільшити перелік адміністративних послуг втричі. Це дозволить громадянам отримувати всі необхідні послуги протягом життя в єдиному просторі — у ЦНАП. 

Саме для цього ми підготували зміни до розпорядження КМУ № 523, що передбачають розширення переліку адмінпослуг органів виконавчої влади та адмінпослуг ОМС до 416 послуг замість 143, як у діючому переліку;

Крім цього, для реалізації Закону про оптимізацію мережі ЦНАП Мінцифра розробила та винесла на розгляд Уряду:

  • проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», який внесено на розгляд Уряду. Постанова дозволить привести Примірне положення про ЦНАП, затверджене постановою КМУ від 20 лютого 2013 року № 118, і Примірний регламент ЦНАП, затверджений постановою КМУ від 01 серпня 2013 року № 588, у відповідність до ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі», та, зокрема, врегулювати питання щодо облаштування ЦНАП позначенням «Центр Дії»;

  • проєкт постанови КМУ «Питання організації моніторингу якості надання адміністративних послуг», який винесено на розгляд Уряду. Постанова дозволить визначити порядок проведення моніторингу якості надання адмінпослуг, його показників, а також порядок оприлюднення результатів моніторингу та заходів щодо підвищення якості адмінпослуг.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт