Результати Drone Hackathon «Anti-Shahеd»: три українські виробники отримають по 1 млн доларів на реалізацію та масштабування розробок проти ворожих БПЛА

  Перегляди 2157

24–25 червня відбувся другий щорічний Drone Hackathon «Anti-Shahеd». Під час заходу 50 команд презентували проєкти для представників Сил безпеки та оборони України. За результатами оцінок обрали трьох переможців, які презентували найдієвіші та найефективніші проєкти. Кожен з них отримає по 1 млн доларів для реалізації та масштабування технологічних розробок, які допоможуть боротися з ворожими шахедами.

«У війні важливо розуміти, що відбувається на полі бою, і пропонувати технологічні рішення. Бачимо, як ситуація на фронті змінюється в напрямі технологій. Наскільки важливі БПЛА, супутниковий зв’язок, системи ситуаційної обізнаності. Картина бою змінюється. Потрібно ухвалювати швидкі рішення й реалізовувати ефективні ідеї. Зараз критично важливо створити альтернативні системи протидії іранським шахедам. Маємо круті кейси з Армією дронів, коли постачали на передову не лише іноземні дрони, а й БПЛА вітчизняного виробництва. Аналогічне потрібно реалізувати з розвитком систем захисту українського неба», — зазначив Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

З переможцями Drone Hackathon «Anti-Shahеd» укладуть контракти на 1 млн доларів. Кошти підуть на якнайшвидшу реалізацію розробки, яка знищуватиме ворожі дрони в українському небі. Нові технології допоможуть боротися з іранськими шахедами, щоб не витрачати потужні ресурси сил ППО.

«Фактично щоденно українська інфраструктура зазнає атак від іранських дронів. Тільки в травні по Україні запущено щонайменше 400 «Шахедів». Загалом з вересня минулого року по Україні запустили не менше 1200 ударних безпілотників. Українські фахівці здатні дивувати світ й ефективно протидіяти ворожій навалі. Наше завдання — максимально підтримати розробників, створити умови для масового виробництва альтернативних систем протидії іранським шахедам», — наголосив Олександр Кубраков, Віцепремʼєр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

Вперше росіяни використали для атак на українські міста іранські дрони-камікадзе восени минулого року. Протягом року окупанти запускають їх десятками, заощаджуючи резерви з ракетами. Також ворог вдається до комбінованих атак, щоб максимально виснажити українську протиповітряну оборону. 

Саме тому нам критично важливо створити альтернативи систем протидії іранським шахедам.

«Збройним силам України важливо застосовувати не тільки наявні зразки озброєння, а й нові зразки техніки. Наш ворог не спить і розробляє та вдосконалює свої технології. Це стосується й атаки на Україну шахедами. Кожна з них індивідуальна. Тому, щоб постійно ефективно протидіяти новим атакам ворожих БПЛА, нам необхідно впроваджувати нові системи з виявлення, ідентифікації та знищення цілей. Впевнений, що кожна ідея, запропонована на хакатоні, має всі шанси працювати на перемогу», — наголосив генерал-майор Збройних сил України Володимир Коваль.

Drone Hackathon «Anti-Shahеd» об’єднав розробників, інженерів, кіберспеціалістів та ентузіастів, які створюють передові системи й технології для виявлення, відстежування та знищення ворожих дронів. Оцінювали проєкти спеціалісти різних родів і видів військ, військових структур та цифрових технологій.  

«Коли нова сучасна ідея впроваджується в практику, це є ефективною для нашого захисту несподіванкою для ворога. За наявною  інформацією на території росії активно будують заводи з виробництва БПЛА, а тому відсоток нових атак дронів по Україні буде збільшуватися. З кожною атакою противник аналізує свої помилки та постійно працює над зміною тактики. Тому перше, що максимально швидко необхідно впровадити, — системи виявлення ворожих дронів і, звісно, оперативного їх знищення», — зазначив генерал-лейтенант, командувач повітряного командування «Центр» Анатолій Кривоножко

«Кожна велика війна задає нові тренди розвитку військових технологій. Перша світова створила війну танків. Друга — авіації. Ця війна показала, що найближчі десятки років відбуватимуться війни безпілотних літальних апаратів та протидії їм. Тому ми маємо створити ці сучасні технології, щоб подолати ворога на фронті сьогодні та захищати наші території в найближчому майбутньому», — розповів голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь

Нагадаємо, раніше в межах Армії дронів ми вже провели перший Drone Hackathon. Із 30 сформованих команд, які презентували технологічні рішення в розвитку БПЛА, 6 стали переможцями. За пів року вони втілили свої ідеї в продукт, який продемонстрували на полігоні. 

Drone Hackathon «Anti-Shahеd» реалізований з ініціативи Генерального штабу Збройних сил України, Мінцифри та Мінінфраструктури в межах проєкту Армія дронів і спрямований на пошук новаторських й ефективних рішень у боротьбі з ворожими безпілотниками.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт