Регламенти про цифрові послуги та цифрові ринки — серед пріоритетів ЄС

Прес-офіс Міністерства
11 листопада 2021, 14:28
  Перегляди 1447

Під час засідання Європейської ради в жовтні 2021 року однією з найважливіших тем стало обговорення нагального розгляду та схвалення пакета Регламентів про цифрові послуги (DSA) та цифрові ринки (DMA).

Цим пакетом Єврокомісія пропонує запровадити нові амбітні правила для ефективнішого управління цифровим простором та цифровими послугами, а також соціальними медіа. 

Основні цілі пакета Регламентів:

  • забезпечити користувачам доступ до безпечних продуктів і захист основних прав користувачів
  • гарантувати вільну та чесну конкуренцію в цифрових секторах із метою стимуляції впровадження інновацій та зростання конкурентоспроможності як на європейському, так і на міжнародному ринках.

Правила, що регулюватимуть ринок цифрових послуг, будуть стосуватися соціальних мереж, онлайн-маркетів, платформ для продажу та придбання товарів, платформ для продажу квитків тощо.

Навіщо потрібні нові правила?

Онлайн-платформи створили значні переваги для споживачів, пришвидшили розвиток інновацій, а також допомогли внутрішньому ринку Європейського Союзу стати більш ефективним. Вони також сприяли транскордонній торгівлі всередині та за межами Союзу. Це відкрило нові можливості для різних європейських компаній і трейдерів, полегшуючи їхнє розширення та доступ до нових ринків.

Попри переваги цих трансформацій, існують також проблеми, які мають численні наслідки для суспільства та економіки. Зокрема, торгівля та обмін нелегальними товарами, послугами та вмістом в інтернеті. Онлайн-сервіси також зловживають маніпулятивними алгоритмічними системами для посилення поширення дезінформації та в інших шкідливих цілях. 

Запропонований пакет Регламентів мусить усунути ці проблеми. У процесі розробки пакету Єврокомісія враховувала думку приватного сектора, користувачів цифрових послуг, громадського сектора, національних органів влади, науковців, технічних спільнот та міжнародних організацій.

Україна наразі здійснює аналіз зазначених проєктів Регламентів із метою підготовки законодавчих змін після схвалення пакету у ЄС.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт