Реформа ЦНАПів: у парламент подано проєкт закону

Прес-офіс
28 грудня 2019, 14:34
  Перегляди 2100

Українці потребують якісного державного сервісу, а ЦНАПи – грамотної реформації. Мінцифра спільно з іншими відомствами продовжує активно працювати над цим.

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі». 

Чому це важливо?

Плутанина через функціонування на одній території одночасно ЦНАПів, утворених РДА, та ЦНАПів, утворених органами місцевого самоврядування, призводить не лише до витрачання чималих бюджетних коштів, а й певних незручностей для громадян. Проблема посилюється ще й тим, що конкретні вимоги до роботи ЦНАПів взагалі відсутні.

Ще один недолік полягає в тому, що адміністративні послуги надаються не у центрі, а через центр. Це означає, що комплекс працює переважно на прийом/видачу документів. У результаті – громадянам доводиться відвідати ЦНАП як мінімум двічі. Така практика є марнотратством, оскільки більшість центрів підключені до основних національних електронних інформаційних ресурсів, а отже послуги надавати можна безпосередньо у ЦНАПі.

На ефективність роботи центрів негативно впливає і застарілість Єдиного державного порталу адміністративних послуг – інформація вноситься у ручному режимі, портал має неактуальний інтерфейс та програмні засоби, до того ж перелік доступних публічних послуг значно обмежена. 

Як саме ухвалення законопроєкту вплине на сферу надання адміністративних послуг?

  • Ліквідувавши ЦНАПи при РДА та створивши ЦНАПи при органах місцевого самоврядування, держава зможе не лише значно зекономити бюджетні кошти, а й зробити процес отримання послуг комфортнішим;

  • Розшириться спектр послуг, що надаватимуть у ЦНАПах – окрім усіх адміністративних послуг органів місцевого самоврядування та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, українці також отримають доступ до інших публічних послуг, що раніше не надавалися у ЦНАП. 

  • Створення Єдиного державного веб-порталу електронних послуг з  сучасним програмним забезпеченням не лише удосконалить процес надання послуг у електронному вигляді, а й спростить роботу адміністраторів;

  • Запровадивши механізм моніторингу якості надання адміністративних послуг та надавши відповідні повноваження Мінцифрі, держава отримає ефективний інструмент підвищення рівня якості державного сервісу;

  • Отримавши повноваження звертатися до адміністративного суду, ми зможемо захищати права громадян у сфері надання адміністративних послуг.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт