Прозора система та потужний антикорупційний ефект: Михайло Федоров презентував результати цифровізації будівництва

  Перегляди 623

Три роки тому будівельна галузь в Україні була однією з найбільш корумпованих. Річний обсяг хабарів у будівництві сягав 3,5 млрд гривень. У 2019 році Мінцифра разом з партнерами почала цифровізацію сфери: створили Єдину державну електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ), перевели отримання адміністративних послуг на портал Дія. Це кардинально змінило систему взаємин у галузі. 

Про це Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів на Презентації досягнень та планів електронної системи будівництва «Цифрова трансформація будівельного сектору. Три роки ЄДЕССБ». 

«Запровадження електронної системи будівництва — це дуже показовий приклад, як потрібно трансформувати кожну сферу, де є корупція. Е-система і цифровізація дали 1,5 млрд гривень антикорупційного ефекту та майже 10 млрд гривень економії лише за 2021 рік. Це гроші, які люди не занесли в кабінети, а залишили, щоб використовувати у своєму житті», — зазначив Михайло Федоров.

Зараз українці можуть отримати 100% будівельних послуг онлайн на порталі Дія. Зокрема, доступний кабінет Моє будівництво, на якому громадяни можуть переглядати результати розгляду поданих документів. Загалом сервісами скористалося понад 100 тисяч громадян. 

Опитування користувачів будівельних послуг у Дії показало, що 74% повністю задоволені цими сервісами, також 77% вважають, що електронні послуги сприяють боротьбі з корупцією. 

«Реформа цифровізації будівництва найперше допомагає простим громадянам, які зводять будинки, починають відновлювати домівки після обстрілів чи розвивають бізнес. Ми усунули зайвих людей з процесу, щоб усе працювало максимально прозоро та зручно. Це той формат, який підвищує довіру до реформ як міжнародних партнерів, так і самих українців», — зауважив Михайло Федоров.

Міністр також додав, що команда Мінцифра продовжить розвивати будівельні послуги на порталі Дія та допомагати цифровізувати будівництво. 

Захід організований USAID / UK aid проєктом «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах / TAPAS» за підтримки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури й Міністерства цифрової трансформації. Партнер заходу — Фонд Східна Європа. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт