Проєкти на основі відкритих даних отримають гранти в програмі Open Data. Unbroken

  Перегляди 583

Open Data. Unbroken, акселератор для проєктів на основі відкритих даних, оголошує про початок прийому заявок. Організатори чекають на ефективні рішення для підвищення прозорості та підзвітності, а також ефективного управління державними інституціями в умовах воєнного часу.

Протягом останніх трьох років Україна успішно виборювала панівні позиції в європейському рейтингу відкритих даних. На жаль, повномасштабна війна змістила акцент, але не зменшила потенціал відкритих даних у зміцненні державної стійкості. Програма Open Data. Unbroken працюватиме з проєктами на основі відкритих даних для прямого вирішення викликів воєнного часу. Охоплюючи широкий спектр завдань від підвищення прозорості державних установ до вирішення соціально-економічних проблем, ці проєкти прокладуть шлях до економічного відновлення.

До участі в Open Data. Unbroken запрошуються стартапи, бізнеси, громадські організації, автори диджитал-проєктів на основі відкритих даних, які спрямовані на подолання викликів, пов’язаних із війною. Заявки на конкурс приймаються до 18 червня 2023 року. Кожна з трьох команд-переможців отримає грант до 400 000 ₴ на розроблення проєкту та візьме участь у тримісячній менторській програмі. Серед критеріїв відбору переможців:

  • інноваційність проєкту, який пропонує новий продукт або вдосконалення наявних;

  • максимальний термін реалізації — до трьох місяців;

  • використання відкритих даних, зазначених у Постанові Кабінету Міністрів України № 835 від 26 квітня 2022 року;

  • різноманітність навичок і знань команди.

Міністерство цифрової трансформації України, як ключовий учасник розвитку відкритих даних, є організатором Open Data. Unbroken. Завдяки програмі Мінцифра допоможе командам-переможцям простимулювати ефективне управління, розширити можливості громадян і забезпечити сталий розвиток країни.

Михайло Корнєєв, керівник експертної групи з відкритих даних Міністерства цифрової трансформації України, зазначає необхідність підтримки сфери відкритих даних в умовах воєнного стану: «Відкриті дані — це фундамент розбудови демократичної держави та ключ до прозорої та ефективної післявоєнної відбудови. Тому одним з пріоритетів Мінцифри є підтримка ініціатив у сфері opendata, які своїми проєктами зможуть пришвидшити відновлення країни». 

Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) працює над посиленням безпеки та стабільності в регіоні ОБСЄ шляхом сприяння регіональному та міжнародному співробітництву з економічних питань, зміцнення належного управління та допомоги державам-учасницям у боротьбі з корупцією, зокрема через використання відкритих даних. У межах міжрегіонального проєкту зі сприяння належному врядуванню та позитивному бізнес-клімату в регіоні ОБСЄ через цифровізацію та використання відкритих даних, що фінансується урядом Сполучених Штатів і виконується Офісом координатора економічної та економічної діяльності, ОБСЄ підтримує програму Open Data. Unbroken в Україні.

У кейсах міжнародної організації SocialBoost, організатора Open Data. Unbroken, за понад десять років роботи з open data напрямом є хакатони з відкритих даних, розроблення першої версії Єдиного державного порталу відкритих даних data.gov.ua, робота зі стартапами в рамках 1991 Open Data Incubator. Сьогодні організація і далі підтримує open data проєкти, сприяючи співпраці між різними стейкхолдерами.

Віктор Гурський, виконавчий директор SocialBoost, підкреслює роль відкритих даних у розвитку стартап-екосистеми: «Надаючи доступ до цінної інформації, відкриті дані дають змогу стартапам розробляти керовані даними рішення, визначати ринкові можливості та приймати обґрунтовані бізнес-рішення. Проєкти на основі відкритих даних значно сприяють інноваціям та економічному зростанню, створюючи сприятливе середовище розвитку tech-напряму України».

Для отримання додаткової інформації про Open Data. Unbroken та подання заявки відвідайте вебсайт.

Open Data. Unbroken імплементується 1991 Accelerator та SocialBoost у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України та Організацією з безпеки та співробітництва в Європі в рамках міжрегіонального проєкту Сприяння належному врядуванню та позитивному бізнес-клімату в регіоні ОБСЄ шляхом цифровізації та використання відкритих даних, що впроваджується Офісом координатора економічної та екологічної діяльності ОБСЄ за фінансової підтримки уряду Сполучених Штатів.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт