Проєкт «Під Наглядом»: як відкриті дані допомагають перевіряти прозорість бізнесу в Україні

Прес-офіс Міністерства
23 вересня 2021, 07:52
  Перегляди 1916

Відкриті дані дозволяють побудувати прозору систему державного управління, де кожен громадянин може відслідковувати та контролювати те, що робить держава. 

Для допомогти підприємцям та державним інспекторам видання ТЕКСТИ створило проєкт «Під наглядом». Він досліджує та показує, як працює сфера державних перевірок бізнесу. Проєкт запущений в межах проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» за підтримки Мінцифри.

Видання ТЕКСТИ проаналізувало відкриті дані Інспекційного порталу. На порталі наразі зареєстровані 886 контрольних органів та міститься інформація більше ніж про 700 тисяч проведених перевірок за 2018-2021 роки. Він містить інформацію про планові та позапланові перевірки, здійснені державними контрольними органами, та їхні результати. Це допоможе краще зрозуміти, як влаштована ця сфера та як вона насправді працює.

Також у статті є короткі поради підприємцям про те, як підготуватися до проведення перевірки, а також рекомендації контрольним органам, як підвищити якість даних про перевірки, які вони вносять до бази даних Інспекційного порталу. 

Розвиток відкритих даних — один із пріоритетів Мінцифри. Вони є не лише основою прозорої цифрової держави, а й інструментом, який полегшує життя українців у багатьох ситуаціях — від громадян, які вибирають сімейного лікаря, до підприємців, які шукають ефективні бізнес-рішення.

Зараз Україна — одна з лідерів за темпами розвитку сфери відкритих даних в Європі. У 2020 році Україна вперше взяла участь в європейському рейтингу відкритих даних Open Data Maturity Report, посівши 17 місце, та увійшла до переліку країн, що швидко розвиваються. Україна продемонструвала рівень зрілості сфери відкритих даних на рівні 84%. Водночас середній показник зрілості сфери в Європі становить 78%.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт