Продовжуємо досліджувати ІТ-ринок України

Прес-офіс
14 серпня 2020, 11:04
  Перегляди 1831

Ми зібрали, перевірили та проаналізували інформацію про технологічну екосистему України та узагальнили її в одному звіті. Він стане основою для подальших аналітичних досліджень ринку, адже показує реальну картину з наявних аналізів IT-ринку. 

Робота тривала в межах Меморандуму між Мінцифри та платформою TechUkraine за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна Економіка України». Вивчено близько 70 наявних звітів та опрацьовано іншу статистичну інформацію (Світовий Банк, Державна служба статистики України, НБУ, Індекси, Експортна Стратегія для ІКТ-сектору тощо). 

У межах дослідження було:

  • вивчено звіти про екосистему у сферах, визначених державними стейкхолдерами
  • створено консолідований, перевірений пул даних для подальшого використання
  • визначено критичні області, де інформація про екосистему відсутня

Варто зазначити, що проаналізувавши наявні звіти, ми розуміємо, що дані про критичні елементи IT-екосистеми відсутні або мають суттєві недоліки, в тому числі наявні сумнівні джерела походження (дублюються або занадто застаріли).

Зокрема, бракує достатніх або перевірених даних про:

  • локальний ринок ІТ та галузей, які є найбільшими споживачами ІТ в Україні
  • вертикальну та перехресну спеціалізацію компаній у сфері сучасних технологій та структуру експортованих ІТ-послуг
  • кількість ІТ-компаній та їх структуру, адже оцінки експертів істотно різняться
  • R&D, адже існує потреба уніфікувати методологію збору даних і чітко розмежувати R&D від не-R&D-діяльності, а також необхідно прорахувати інвестиції в R&D у Tech-сфері
  • фінансові показники: структуру прибутку, сплату податків ІТ-компаніями, структуру інвестицій
  • інфраструктуру як середовище, необхідне для успішної роботи ІТ-компаній
  • людський капітал і ринок праці, адже маємо неповні дані про працевлаштування випускників профільних ВУЗів, кількість ІТ-фахівців, що працюють в не-ІТ-компаніях, та міграцію розробників за кордон

Також існує необхідність розробки карти екосистеми, яка б представила ключових гравців у кожному сегменті. Тому зараз Мінцифри веде переговори з донорами та міжнародними організаціями стосовно залучення інвестицій для проведення якісного дослідження IT-сектору України. Адже воно необхідне для ухвалення стратегічних рішень Міністерства.

Ознайомитись зі звітом «Український ІТ-сектор: огляд публічно доступних даних та прогалин в інформації по ринку» можна за посиланням.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт