Президент України першим отримав ID-картку з кваліфікованим електронним підписом

Прес-офіс
05 лютого 2020, 13:18
  Перегляди 2935

Межі цифрових можливостей українців розширяються все більше. 5 лютого Міністерство внутрішніх справ та Державна міграційна служба презентувала нову послугу – Кваліфікований електронний підпис (КЕП) на ID-картці. Першим, хто отримав цю послугу, став Президент України. А навіщо це потрібно всім нам?

Отримавши таку ID-картку, людина стає власником захищеного носія, що відповідає українському та європейському законодавству. ID-картка з КЕП надає безумовні переваги у вигляді простоти та зручності у процесі використання електронних сервісів державних органів, отримування адміністративних та банківських послуг, ведення бізнесу тощо. Термін дії електронного підпису на ID-картці триває загалом протягом 10 років (кожні два роки треба продовжувати дію). Послуга є безкоштовною.

Отримати її можна так:

  • При оформленні ID-карти у територіальному підрозділі ДМС за місцем реєстрації особи;
  • нести КЕП на вже наявну ID-картку у будь-якому територіальному підрозділі ДМС.

Для користування електронним підписом потрібен картрідер або смартфон з NFC-рідерів – абсолютна більшість сучасних смартфонів їх має.

Чому ID-картка з КЕП є безпечною:

  • Таємні ключі електронного підпису зберігаються у спеціальному захищеному чіпі на ID-картці, що має висновок державної експертизи у галузі криптографічного захисту інформації;
  • Стороння особа не зможе скористатися підписом. Це можливо лише за умови, якщо до рук шахрая потрапить ID-картка та PIN код до таємного ключа.

Чому це важливо для нас:
Мінцифра активно працює над тим, щоб реалізувати у мобільному застосунку Дія можливість ідентифікуватися за допомогою ID-картки, а також за потреби підписувати необхідні документи. Наявність КЕПу значно розширить можливості українців під час використання мобільного додатку або Порталу електронних послуг.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт