Презентували Стратегію цифрової трансформації соціальної сфери

Прес-офіс
22 вересня 2020, 09:43
  Перегляди 4186

Ми створимо єдину інформаційну систему соціальної сфери зі зручним сервісом для громадян.

Стратегію цифрової трансформації соціальної сфери розробили спільно у Міністертсві цифрової трансформації та Міністерстві соціальної політики України. У презентації стратегії взяли участь Віцепрем'єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, Міністерка соціальної політики Марина Лазебна та її заступник з питань цифрової трансформації(CDTO) – Валерій Бушков.  

У 2016 році Міністерство фінансів України припустило, що на всіх соціальних виплатах держава може втрачати близько 60 млрд грн щорічно через різні схеми і виплати на “мертві душі”. Це близько 16,5% усіх соціальних виплат. Минуло майже чотири роки, але проблема залишається невирішеною і до сьогодні. Крім того, в Україні не існує єдиного реєстру осіб, які отримують соціальні пільги. Усі вони розпорошені по різних системах, де спостерігається шалене дублювання і є “мертві душі”. 

Ці сотні реєстрів належать різним структурам і практично не взаємодіють між собою. Немає автоматизованого обміну інформацією. 

Важливо створити єдиний реєстр осіб, які отримують бюджетні соціальні виплати. Також усі види виплат мають бути переглянуті, перетворені на автоматизовані бізнес-процеси навколо єдиного реєстру. Тоді стане зрозуміло, скільки людей отримує різні види допомоги в Україні.

У рамках стратегії буде запроваджено ЄІССС — єдину інформаційну систему соціальної сфери. Вона об’єднає всі соціальні установи, забезпечить прозорість та автоматизацію процесів.

Стратегія також передбачає: 

  • Створення єдиного соціального реєстру.

  • На базі Єдиного реєстру соцсфери, спільно з Мінсоцполітики, буде створено мережу фронтофісів для більшої доступності громадян до соціальних послуг (в ЦНАП, ОТГ, банківських установах та поштових відділеннях).

  • Налагодження інформаційної взаємодії Єдиного реєстру соцсфери з Порталом Дія.

  • Створення "Соціального казначейства".  Це допоможе автоматизувати виплати, кошти відразу нараховуватимуться на банківські рахунки громадян.

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт